Ημερίδα για τη Βιοκαλλιέργεια

από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Ο πλανήτης μας είναι ένα πεπερασμένο οικοσύστημα. Η βιολογική γεωργία μπορεί να δώσει τη λύση.

Μετά την επιτυχημένη δημιουργία της βιολογικής αγοράς Κατερίνης και λόγω της ευρύτερης ανάγκης των καταναλωτών για ποικιλία βιολογικών προϊόντων, διοργανώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης Εκάβη ημερίδα με....
βασικό θέμα “Βιολογική Γεωργία – Απάντηση στα Αδιέξοδα
της Κρίσης της Συμβατικής Γεωργίας”.

Ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Θεόδωρος Αρβανίτης, βιοκαλλιεργητής και Πρόεδρος των Βιολογικών Αγορών Αττικής, ο Μιχάλης Κουλουρούδης, εκδότης του περιοδικού Οικολογική Γεωργία και βιοκαλλιεργητής, ο Ιωάννης Παναγιωτίδης, βιολογικός κτηνοτρόφος, που διαθέτει τα προϊόντα του στη βιολογική αγορά μας, ο Χαρίσης Αργυρόπουλος, εκπρόσωπος του Πιστοποιητικού Οργανισμού ΔΗΩ, και ο Θωμάς Μησαηλίδης, εκπρόσωπος του Πιστοποιητικού Οργανισμού Green Control.

Μετά τους παραπάνω ομιλητές, που φώτισαν το θέμα της Βιολογικής Γεωργίας από διάφορετικές πλευρές, το λόγο πήρε η Σταματία Μπέση, φυσικός και μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης, που ανέπτυξε το θέμα “Η σημασία της κομποστοποίησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος”.
Ο κύριος Αρβανίτης ξεκίνησε λέγοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν όχι από πολέμους αλλά λόγω της κακής διατροφής τους και των όσων ανεξέλεγκτα περιέχουν τα τροφιμα που καταναλώνουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε η λεγόμενη Πράσινη Επανάσταση με μια έξαρση υπερπληθώρας προϊόντων με λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ουσίες και υπολείμματα που κατέστρεψαν το χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Κι όμως, μόνο μετά το '60 – '70 άρχισαν οι σκέψεις ότι αυτό το είδος καλλιέργειας βλάπτει.

Η πρώτη βιολογική αγορά στην Αθήνα ξεκίνησε στο Χαλάνδρι από μια ομάδα καταναλωτών και τώρα υπάρχουν 25 βιολογικές αγορές με 20.000 περίπου σταθερούς πελάτες και 170 περίπου πιστοποιημένους παραγωγούς, που οι ίδιοι δημιούργησαν αυστηρούς κανονισμούς για τη λειτουργία των αγορών τους. Ο στόχος τώρα είναι η δημιουργία νέων βιολογικών αγορών που θα φτάσουν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.

Ο κύριος Αρβανίτης τόνισε ότι η βιοκαλλιέργεια χρειάζεται πολλή δουλειά, ελέγχεται και πιστοποιείται από το σπόρι μέχρι και το σημείο πώλησης του τελικού προϊόντος, αλλά ο κόσμος το καταλαβαίνει και το εκτιμά, καθώς το προϊόν είναι διακριτό, χωρίς χημικά και σε καλή τιμή αφήνοντας ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.

Ο κύριος Κουλουρούδης τόνισε ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών, της παγκοσμιοποιησης και της οικονομικής κρίσης. Ο πλανήτης μας είναι ένα πεπερασμένο οικοσύστημα και η συμβατική γεωργία δε μπορεί να συνεχίσει επάπειρον ερημώνοντάς τον. Η τροφή δεν επαρκεί και μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα υγείας, το χώμα εξαντλείται και τα χημικά που χρησιμοποιούνται επιδεινώνουν την κατάσταση. Και, αντί να
Keywords
Τυχαία Θέματα