Ι.Μ.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ…»

Toυ Γιώργου Θεοχάρη


Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ι.Μ.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΣΤΟ AGIORITIKOVIMA.GR
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ


«Τα Ελληνικά Δικαστήρια, επανειλημμένως έχουν δεχθεί τα χρυσόβουλλα ως τίτλους κυριότητας», εξηγεί σε συνέντευξή του στο agioritikovima.gr ο Καθηγητής Εκκλησιαστικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Μ. Κονιδάρης, ερωτηθείς για την εγκυρότητα αυτών των....
τίτλων ιδιοκτησίας.
Και σημειώνει ότι η συμβολή του Αγίου Όρους στην Εθνεγερσία δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Αναφορικά με τη φορολογία της περιουσίας των Μονών υπενθυμίζει τα φορολογικά προνόμια που εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα για την Αθωνική Πολιτεία με βάση το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις. Και συμπληρώνει, «θα ήταν νομίζω το ολισθηρότερο σφάλμα για την ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει την περιουσία του Αγίου Όρους, τη στιγμή κατά την οποία το Άγιον Όρος δεν επιβαρύνει το ελληνικό κράτος»

- Να πάμε τώρα στο Άγιο Όρος. Τι γίνεται με την εκεί Μοναστηριακή περιουσία; Πώς φορολογείται και πώς ενδεχομένως γίνεται, πολλοί λένε για τα χρυσόβουλλα και τα φιρμάνια ότι δεν αποτελούν τίτλους ιδιοκτησίας.

Πρώτα-πρώτα τι γίνεται με το Άγιο Όρος και την περιουσία του. Θα ήθελα να καταστήσουμε καταρχάς εμφαντικά σαφές, ή αντιληπτό εν πάση περιπτώσει, ότι το Άγιον Όρος δεν είναι Εκκλησία της Ελλάδος, δεν ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και επίσης δεν ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχουν μέρη της Ελληνικής επικράτειας, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, τα οποία διοικητικά ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Άγιον Όρος είναι αυτοδιοικούμενο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, το οποίο έχει ως πνευματικό του ηγέτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που είναι ο Επίσκοπος του Αγίου Όρους και έχει επίσης ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Κράτους για τα θέματα τάξεως και ασφαλείας έναν Διοικητή του Αγίου Όρους, που ορίζεται, περιέργως πως, με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών. Είναι λίγο παρωχημένο αυτό, διότι δεν θα έπρεπε να έχει πλέον καμία σχέση το Υπουργείο Εξωτερικών με το Άγιον Όρος, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Το Άγιον Όρος είναι αυτοδιοικούμενο τμήμα του ελληνικού κράτους, κατά την πεποίθησή μου, όχι γιατί το ελληνικό κράτος αποφάσισε να μειώσει την κυριαρχία του και να πει ότι εκεί κάνω ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα, αλλά διότι από τις διεθνείς συνθήκες που υπήρξαν την εποχή που κατέστη το Άγιον Όρος τμήμα της ελληνικής επικράτειας υποχρεώθηκε το ελληνικό κράτος να έχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς για το Άγιον Όρος.

- Δεν απειλείται αυτό από κανέναν σήμερα;

Δεν νομίζω, τουλάχιστον προς το παρόν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι διεθνείς αυτές συνθήκες, τις οποίες δεν έχει νόημα τώρα να τις αναφέρουμε, θέλησαν να διασφαλίσουν τις Μονές εκείνες που όπως ξέρετε στο Άγιον Όρος έχουν μοναχούς που δεν είναι Έλληνες στο γένος. Έχουμε, όπως ξέρετε, Ρωσικό Μοναστήρι, έχουμε Βουλγαρικό, έχουμε Σερβικό, έχουμε μια μεγάλη Ρουμ
Keywords
Τυχαία Θέματα