ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΥΡΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ
Θεολόγου - Καθηγητού
Μια από τις πιο δεισιδαίμονες πίστεις και πρακτικές στις σύγχρονες κοινωνίες είναι και το φαινόμενο της αστρολογίας, το οποίο είναι τόσο εδραιωμένο στην ψυχοσύνθεση του σημερινού ανθρώπου, ώστε να αποτελεί τρόπο ζωής, το βάθρο του πνευματικού αποπροσανατολισμού του και τον ευχερέστερο τρόπο πρόσληψης του νεοεποχίτικου αποκρυφισμού. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να καταδειχτεί η πολύπλευρη απάτη που .....
περιβάλλει αυτό το νοσηρό και επικίνδυνο αποκρυφιστικό μόρφωμα.
Οι «ειδικοί» της αστρολογίας υποστηρίζουν πως οι θέσεις και οι κινήσεις των
ουρανίων σωμάτων, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτά καθορίζουν το χαρακτήρα του, την ιδιοσυγκρασία του, τη νοητική του κατάσταση, τον ψυχικό του κόσμο, τα προτερήματά του και τα ελαττώματά του, τη σωματική του διάπλαση, την υγεία του κλπ. Τα άστρα επίσης αυτά ρυθμίζουν, ολόκληρη τη ζωή του, την καθημερινή του ζωή, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, το γάμο του, την ευημερία του ή τη δυστυχία του, την προκοπή του ή τις αποτυχίες του. Η εσωτερική ερμηνεία του κάθε ζωδίου βασίζεται στην αποδοχή ότι το Σύμπαν είναι ένα ζωντανό ον, ο απρόσωπος «θεός» της «Νέας Εποχής», ο οποίος ασυναίσθητα και μαγικά καθορίζει την παγκόσμια νομοτέλεια. Με άλλα λόγια η αγυρτεία της αστρολογίας στηρίζεται σε ειδωλολατρικά και πανθεϊστικά πλαίσια.
Σύμφωνα με τους αστρολόγους τα πάντα καθορίζονται με απόλυτο μοιρολατρικό τρόπο από τα ουράνια σώματα, αφήνοντας ελάχιστα, έως μηδαμινά περιθώρια στον άνθρωπο να διαμορφώσει τη ζωή του και να διαπλάσει την προσωπικότητά του! Έτσι αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τα άστρα, μπορεί να «πληροφορηθεί» για την προσωπικότητα του καθενός και να μαντέψει τα μέλλοντα που θα του συμβούν. Αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει, κατά την αστρολογία, ο καθένας, αλλά λίγοι «χαρισματικοί», οι αστρολόγοι. Για να δώσουν «επισημότητα» και «κύρος» στην αστρολογική τέχνη τους, την συνδέουν (μάλλον την συγχέουν) με την επιστήμη της Αστρονομίας, ώστε γραφικοί τύποι, απίθανα γραΐδια, αγράμματοι ή ολιγογράμματοι αστρολόγοι να παρουσιάζονται και να ομιλούν για αστρονομία!
Για τις ειδωλολατρικές θρησκείες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, όπως είναι ο νεοπαγανισμός της «Νέας Εποχής», η φύση και γενικά ο υλικός κόσμος, εκτός από το ότι είναι ο ίδιος ζωντανή ύπαρξη, αποτελεί το κατοικητήριο και το πεδίο δράσεως «μυστικών δυνάμεων», οι οποίες καθορίζουν καταλυτικά τη ζωή των ανθρώπων. Αυτή η πίστη οδήγησε τον πρωτόγονο άνθρωπο να «βρει τρόπους» για να «διαχειριστεί» αυτές τις δυνάμεις και να τις χρησιμοποιήσει είτε για το καλό το δικό του και των οικείων του, είτε για την πρόκληση καταστροφής για τους άλλους. Οι τρόποι της «διαχείρισης» των «μυστικών δυνάμεων της φύσεως» αποτελεί το φαινόμενο της μαγείας. Ένας τέτοιος τρόπος «διαχείρισης» είναι και η αστρολογία, τέχνη απόκρυφη, μαγική και πρωτόγονη!
Ο μυστηριώδης ουράνιος θόλος προξενούσε στον πρωτόγονο άνθρωπο δέος και φόβο, διότι κατάλαβε πως οποιαδήποτε
Keywords
Τυχαία Θέματα