Και τώρα νέο Σύνταγμα!

Του Κώστα Μπακογιάννη
Δημάρχου Καρπενησίου

Πώς μπλέξαμε με αυτούς τους .... (συμπληρώστε το κενό ανάλογα με τους το βαθμό απογοήτευσης, οργής ή αγανάκτησης, τις τελευταίες ειδήσεις, την ώρα της ημέρας κλπ.) αναρωτιέται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Για αρκετές ημέρες τα μηνύματα που εξέπεμπαν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς,
ή αν προτιμάτε Σαμαράς και Παπανδρέου, δημιουργούσαν σύγχυση και διάχυτη απαισιοδοξία. Οι «ραγδαίες εξελίξεις» δεν ήταν ούτε ραγδαίες, ούτε εξελίξεις. Τώρα όμως που επιτέλους φτάσαμε στο τέλος αυτής της.....
περιπέτειας αξίζει να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.
Ας μην βάλλουμε κατά των συγκεκριμένων προσώπων. Ασφαλώς, τις όποιες προσωπικές ευθύνες -μεγάλες ή μικρές -θα τις καταμερίσει, όταν τις καταμερίσει, ο Λαός. Άλλωστε η κριτική είναι μάλλον εύκολη δεδομένων των κινήσεων τους.
Το ελληνικό πρόβλημα όμως ξεπερνάει τους εκάστοτε Αρχηγούς των κομμάτων καθώς είναι δομικό και κατεξοχήν συστημικό. Εξηγούμαι:
Όταν γίνεται συζήτηση για αυτό το περίφημο «πολιτικό σύστημα», δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πέρα από «πολιτικό», είναι και «σύστημα». Η απλή εναλλαγή των προσώπων δεν αρκεί προκειμένου να επιτευχθούν οι ριζικές ανατροπές, που έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη. Αύριο το πρωί μπορεί να φύγουν ο κύριος Παπανδρέου και ο κύριος Σαμαράς και να έρθουν ο κύριος Κατακουζηνός και η κυρία Τεπενδρή. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πάλι τα ίδια θα κάνουν. Όσο δεν αλλάζει τίποτα, όλα θα είναι όπως παλιά.


Το ζητούμενο σήμερα είναι να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο μέσα το οποίο λειτουργούν τα εκάστοτε πολιτικά πρόσωπα. Να το γκρεμίσουμε και να το ξαναχτίσουμε, να ξαναγράψουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Όχι με όρους του ΚΚΕ ή του Σύριζα, αλλά σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.

Πρώτον, οι Έλληνες έχουμε ένα ουσιαστικό πρόβλημα αντιπροσώπευσης. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί γιατί στη πολιτική διακρίνονται, με περίσσια ευκολία, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, αθλητές, γόνοι πολιτικών οικογενειών και λοιποί επώνυμοι. Ή γιατί κάποια πολιτικά πρόσωπα επιβιώνουν όλων των καταστάσεων και των εκλογών. Είναι απλό. Μεταξύ άλλων, ο εκλογικός μας νόμος επιβραβεύει την αναγνωρισιμότητα και όχι την αναγνώριση. Ο συνδυασμός μεγάλων, αχανών περιφερειών, ατέλειωτων εκλογικών λιστών και σταυρού έχει αυτό το αποτέλεσμα. Κατά καιρούς έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις, μεταξύ άλλων για έναν νέο εκλογικό νόμο βασισμένο στο Γερμανικό σύστημα. Καιρός είναι οι προτάσεις αυτές να συζητηθούν σοβαρά.

Δεύτερον και εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Ο Έλληνας Αρχηγός κόμματος ξεπερνάει ακόμα και τον Πάπα σε απόλυτη εξουσία και αυθεντία. Αν και τα τελευταία χρόνια ομολογουμένως σημειώθηκε πρόοδος ως προς την ανάδειξη των Αρχηγών, με ανοιχτή εκλογή από τη κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ το 2004 και το 2007 και τη ΝΔ το 2009, άπαξ και εκλέγεται ο εκάστοτε Πρόεδρος αποκτάει σχ
Keywords
Τυχαία Θέματα