«Καμία πρόοδος» στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Greentree της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Αιλαντ της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καμία σύγκλιση σε κανένα από τα τέσσερα κεφάλαια» που....
συζητήθηκαν.

Όπως ανέφερε η εν λόγω πηγή, ο κ. Έρογλου παρέμενε αμετακίνητος και στα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν και σταθερός στις θέσεις που έχει παρουσιάσει κατά διαστήματα στις συνομιλίες στη Λευκωσία.

Επέμεινε
ακόμη, κατά την ίδια πηγή, στη θέση του για απόρριψη της διασταυρωμένης ψήφου, δεν θέλησε να κάνει καμία συζήτηση στο εδαφικό, επέμεινε στα κριτήρια που παρουσίασε για το περιουσιακό και ουσιαστικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ένας νέος γύρος εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις οποίες διεξήγαγαν οι Αλεξάντερ Ντάουνερ και Λιν Πάσκο με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών, ενώ έγιναν και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού με τους συμβούλους των ηγετών των δυο κοινοτήτων.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν όλοι σε γεύμα εργασίας και στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Γενικός Γραμματέας είδε πρώτα τον πρόεδρο Χριστόφια και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Έρογλου. Ακολούθησε τρίωρη κοινή συνάντηση και αμέσως μετά για μια ώρα και 15 λεπτά παρακάθισαν όλοι σε δείπνο.

Επιστρέφοντας σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, αναμένεται να διαβάσει μια σχετική δήλωση σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), αφού προηγηθεί συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αναμένεται ότι θα χαιρετίσει το «καλό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, θα ευχαριστεί τους δυο ηγέτες, τις αντιπροσωπείες τους, τον εδικό σύμβουλό του και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτέλεσαν, καλώντας τους να συνεχίσουν την προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων και με σκοπό μια συνολική λύση, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσει τις συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία, όσον αφορά στα κεφάλαια της οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εσωτερικής ασφάλειας.

ΑΠΕ - ΜΠΕΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα