Καταιγίδα φορολογικών μέτρων από τον Ιούνιο

Ένα πραγματικό θερινό μπουρίνι φόρων θα διαδεχθεί πολύ σύντομα τη χιονοθύελλα που πλήττει σήμερα μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της νέας δανειακής σύμβασης.

Πράγματι, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα υπογράφοντας το νέο μνημόνιο, μέχρι τον ..........
προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να έχει επέλθει μία εκ βάθρων αλλαγή στα σημερινά
φορολογικά δεδομένα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, νέες αλλαγές στον ΦΠΑ, την ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα αλλά και στα πάσης φύσεως έσοδα από κινητές αξίες.

Πρόκειται για μέτρα σοκ που οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την επίτευξη μιας δημοσιονομικής υποτίμησης που θα καταστήσει φθηνό το κόστος εργασίας και ακριβή την κατανάλωση.

Παράλληλα επιδιώκει ένα τελείως νέο μοντέλο συναλλαγής των πολιτών με τις φορολογικές Αρχές, αφού προτείνεται η κατάργηση τουλάχιστον των 2/3 του αριθμού των εφοριών, την παύση των πληρωμών φόρου στις ΔΟΥ και την αντικατάστασή τους με τραπεζικά εμβάσματα αλλά και απαγόρευση εφαρμογής οποιασδήποτε αμνηστευτικής ρύθμισης.

Η θεσμοθέτηση και εφαρμογή όλων των παραπάνω θα εποπτεύεται από έναν και μόνον επικεφαλής της διοίκησης εσόδων, ο οποίος θα τοποθετηθεί στη θέση αυτή το αργότερο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στόχος, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο, είναι να υπάρξει μία φορολογική μεταρρύθμιση άνευ μεταβολών στον προϋπολογισμό προς απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να είναι δυνατές οι μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές και αναδιάρθρωση του φορολογικού βάρους κατά μήκος των φορολογικών κατηγοριών προς ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα περιλαμβάνει:
• - Την ακύρωση του ΚΒΣ και την αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.
• - Την εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.
• - Την απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας.
• - Μία πιο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος και
• - ένα απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος.
Ο ΦΠΑ προτείνεται να διατηρηθεί κατ' αρχήν στα σημερινά επίπεδα προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναγκαίες μακροοικονομικές προσαρμογές.

1. Σύστημα επίλυσης διαφορών: Έως τέλος Μαρτίου 2012 θα πρέπει να εγκριθεί η νομοθεσία που θα καθιστά αναγκαίο για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις να εξαντλούν τη φορολογική επίλυση της διοικητικής διαφοράς πριν προχωρήσουν σε δικαστικές εφέσεις.
2. Αυστηρότεροι κανόνες για προσφυγή στα δικαστήρια. Ενίσχυση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας καθιστώντας το σύστημα που καθιερώθηκε το 2011 πλήρη λειτουργικό.
3. Χρήση πρόσθετων εργαλείων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Συγκρότηση έως το τέλος Μαρτίου μηχανισμού που να διασφαλίζει
Keywords
Τυχαία Θέματα