Καταψεύδου καλώς

από τον Νικόδημο

1. Ο τίτλος είναι από το Βάκχαι του Ευριπίδη (στίχος 354), “να ψεύδεσαι όμορφα…”. Θυμήθηκα τη φράση παρακολουθώντας την κα. Μπακογιάννη να δίνει συνέντευξη σε δύο κυρίους στο ΣΚAΪ, Τρίτη 22 Μαΐου ώρα 11.15 πμ. Νόμιζα πως θα έβλεπα την κα Τσαπανίδου αλλά προφανώς κάτι άλλαξε και τη θέση της πήραν οι δύο κύριοι και η κα Μπακογιάννη, που σε....
ερωτήσεις των δύο εξηγούσε γιατί δεν παράτησε την πολιτική να πάει σπίτι της όταν δεν μπήκε στη Βουλή,
όπως είχε δηλώσει πριν τις εκλογές (6 Μαΐου), γιατί αποφάσισε να συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά τον οποίο επέκρινε δριμύτατα από τότε που έφυγε από τη ΝΔ και άλλα τερπνά αλλά καθόλου ωφέλιμα.
Η κα Μπακογιάννη, με το σύνηθες ατσαλάκωτο στυλ της, τόνιζε στους ακροατές της πως μόνο η επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες διαμόρφωνε τις αποφάσεις και πράξεις της και πως μιλούσε με απόλυτη ειλικρίνεια. Σίγουρα, λίγοι δεν θα συγκινήθηκαν από την επίκληση στα παιδιά της όταν είπε πως ήθελε να τα κοιτάξει στα μάτια γνωρίζοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε για το καλό του τόπου. κλπ κλπ.

2. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι λιγότερο ή κάτι άλλο. Όλοι οι πολιτευτές επικαλούνται το “καλό του τόπου” ή “της πατρίδας” για τις πιο ξεδιάντροπες κι άθλιες πράξεις τους καθώς αθετούν τα λόγια τους κι “αλλάζουν βρίσκοντας ευκαιρία αλλαγής” (Shakespeare, σονέτο 116). Τα ίδια λέει και ο Γιωργάκης Α. Παπανδρέου καθώς συνεχίζει να σουλατσάρει στις σκουληκότρυπες του διεθνούς σοσιαλισμού, αφού με τα πρωτοπαλίκαρά του (Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου, κα Κατσέλη, Ρέππα, Παπουτσή κ.α.), με λίγους ελαφρόμυαλους ελιγμούς και το ελκυστικό σύνθημα ότι “λεφτά υπάρχουν” έφερε τη χώρα στο χείλος του χάους. Όλοι και όλα για την πατρίδα! Ποτέ για τον εαυτούλη τους.
(Αλλά, ευσεβέστατοι εθνοπατέρες, αν όντως θέλατε την πρόοδο της πατρίδας, θα μονιάζατε γύρω από ένα τραπέζι και θα συμφωνούσατε για 3-4 σημεία του Μνημονίου που χρειάζονται αναθεώρηση. Όμως η τριάδα άγνοια – αλαζονεία - απληστία σας κρατά σε χαλύβδινη λαβή.)
Έτσι και η κα Μπακογιάννη με τις μελιστάλακτες μπαλάντες της. Κρίμα που οι δύο συμπαθείς κύριοι δεν ανέτρεξαν λίγα χρόνια πίσω να της θυμίσουν πως ενώ είχε δεσμευθεί να μείνει δήμαρχος Αθηναίων για όλη την τετραετία, μόλις ο Κωστάκης Καραμανλής (άλλος ανήρ που έπραξε τα πάντα υπέρ πατρίδος αφήνοντας την Πελοπόννησο και την Αθήνα να πυρποληθούν) την κάλεσε για υπουργοποίηση στην κυβέρνησή του.
Κι έτσι συνέχισε η κατά τα άλλα ευπαρουσίαστη κι ευφυέστατη κυρία, με ευχάριστη ευφράδεια και αβασάνιστη βεβαιότητα, να ψεύδεται.
Στον απερίσπαστο παρατηρητή, αυτό που η κα Μπακογιάνννη επιθυμεί είναι να ξαναμπεί στη Βουλή και, αν ευκαιρήσει, να ξαναπαίξει με την εξουσία και – ποιος ξέρει – ίσως και να ξεπεταχτεί στην ηγεσία της ΝΔ. Αλλά πολύ σπάνια ένας πολιτικός λέει αυτό που πράγματι έχει στον νου του.

3. Δυστυχώς για τους εύπιστους και παραπλανημένους πολίτες, όλοι οι πολιτικοί συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Ψεύδονται, άλλος λίγο άλλος πολύ, άψογα. Οι
Keywords
Τυχαία Θέματα