Κατάρ, όπως λέμε τράπεζες!

Την απόκτηση επιπλέον 20% των μετοχών της European Goldfields που διαθέτει τα δικαιώματα εξόρυξης στα μεταλλεία Χαλκιδικής κρύβει η συμφωνία μεταξύ ομίλου Ελλάκτωρ και Qatar Holding που υπογράφτηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο και στην οποία προβλέπονται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 360 εκ. δολαρίων των Αράβων στην μεγάλη μπίζνα του....
ελληνικού χρυσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία με την Qatar Holding
που αποκτά για αρχή το 10% των μετοχών της εταιρείας, έκλεισε τις τελευταίες μέρες στο Λονδίνο με την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και της επενδυτικής τράπεζας Lazzard.

Ο δρόμος για την σύμπραξη με το Κατάρ άνοιξε με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου τον περασμένο Ιούλιο, από το νέο υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου, γεγονός που γέννησε άμεσα την ανάγκη χρηματοδότησης του έργου, δεδομένου ότι οι τράπεζες είχαν αποχωρήσει από το πρότζεκτ. Το γεγονός μάλιστα ότι το Κατάρ είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της χώρας έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά.

Από το συνολικό ποσό των 750 εκ. δολ. που εκταμιεύει η απρόσμενη επιχειρηματική συμφωνία, τα 600 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από το δάνειο που θα λάβει η European Goldfield από την Qatar Holding (επταετές δάνειο με επιτόκιο 7% πάνω από το εξαμηνιαίο labor που θα αρχίσει να πληρώνεται το 2015) και άλλα 150 εκ. δολ. από τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας, που είναι κυρίως επενδυτικά fund.

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής εκκρεμούν κάποιες τεχνικές μελέτες και εγκρίσεις δασαρχείου που αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Στο σύνολό της η επένδυση προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,2 δις δολάρια.

Σε ανακοίνωσή της πάντως η εταιρεία αναφέρει ότι η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών προς 13 καναδικά μάρκα ανά μετοχή.

Η συμφωνία έγινε στην τιμή των 10 καναδικών δολαρίων ανά μετοχή, με την πώληση του 7,2% των μετοχών της Ελλάκτωρ (κατείχε το 19,4%) στην European Goldfield και 2,9% του κ. Δημήτρη Κούτρα (από 5,9%). Μετά την συναλλαγή, ο κατασκευαστικός όμιλος και ο κ. Κούτρας ελέγχουν από κοινού 15,2% των μετοχών της εταιρείας. Το συνολικό τίμημα για την πώληση του 10% ανέρχεται σε περίπου 180 εκ. καναδικά δολάρια.

Με την συμφωνία αυτή μπαίνουν οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας αλλά και σε άλλα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Δεν πρέπει επίσης να αποκλειστεί κάποιας μορφής συνεργασία ακόμη και στην αξιοποίηση του Ελληνικού, εφόσον τελικά το Κατάρ συμμετέχει στην διαδικασία παραχώρησης της έκτασης.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα