Κάτι συμβαίνει με το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012 – Οι ανησυχίες ότι μπορεί να μην πληρωθεί εκτοξεύει την απόδοση στο 630%.....

Κάτι συμβαίνει με το ομόλογο λήξης 20 Μαρτίου 2012 το ομόλογο που λήγει ουσιαστικά σε 70 μέρες από σήμερα.
Η τιμή του ομολόγου υποχωρεί και κινείται σε ένα εύρος μεταξύ αγοράς και πώλησης 43,60 και 44,50 μονάδες βάσης που μεταφράζεται σε μέση απόδοση 630%.

Το άλμα που έχει σημειώσει το ομόλογο λήξης 20 Μαρτίου του 2012 σε απόδοση και η αντίστοιχη βύθιση της τιμής καταδεικνύουν ότι υπάρχουν επενδυτές που ρευστοποιούν καθώς ανησυχούν μήπως και δεν πληρωθεί.
Στο ομόλογο 20 Μαρτίου 2012 είναι........
γεγονός ότι έχει εστιαστεί η κερδοσκοπία από hedge funds
και φυσικά πρόσωπα.
Το ομόλογο 20 Μαρτίου 2012 εντάσσεται στο PSI+ ωστόσο είναι ακόμη ασαφές αν θα πληρωθεί στο ακέραιο ή θα υποστεί haircut λόγω του οριακού χρόνου μεταξύ λήξης και ολοκλήρωσης του PSI+.
Για τους ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στο πρώτο στάδιο του PSI+ δεν θα συμμετάσχουν.
Με βάση τραπεζική πηγή που συμμετέχει στην διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού χρέους αναφέρεται ότι «κάποια στιγμή είχε τεθεί το ερώτημα αν θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού χρέους και τα φυσικά πρόσωπα ειδικά όσα ακολούθησαν τους κερδοσκοπικούς ρυθμούς της αγοράς ομολόγων. Μέσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν και το όριο των 100 χιλ ευρώ. Ωστόσο πιεζόμενη μάλλον η ελληνική πολιτεία για την ώρα εξαιρεί τα φυσικά πρόσωπα.
Ωστόσο ενώ εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα και ορθά όπως υποστηρίζει ο τραπεζίτης, θα υπάρξει ανατροπή σκηνικού αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και η διαδικασία του PSI+ από εθελοντική μετατραπεί σε υποχρεωτική.
Σε αυτή την περίπτωση ίσως υπάρξει εμπλοκή και των φυσικών προσώπων με κριτήρια 1) πότε αγόρασαν τα ομόλογα, 2)αν τα αγόρασαν πρωτογενώς ή δευτερογενώς και 3)αν τα ομόλογα τα οποία αγοράστηκαν δευτερογενώς είχαν αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Δεν αποκλείεται να τεθούν και όρια κάποιοι έχουν αναφέρει ως στόχο το 1 εκατ ευρώ και άλλοι τις 100 χιλ ευρώ.
Ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αυτό είναι θετικό καθώς αποτέλεσε μεγάλη προσπάθεια του www.bankingnews.gr ώστε σε να μην συμμετάσχουν στο PSI+ τα φυσικά πρόσωπα.
Κυριαρχεί η λογική και για την ώρα τα φυσικά πρόσωπα δεν συμμετέχουν.
Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την συμμετοχή των θεσμικών και την έκβαση συνολικά του PSI+.
Αν η συμμετοχή είναι χαμηλή 55% με 60% θα υπάρχει πρόβλημα.
Αν η συμμετοχή είναι υψηλή πάνω από 75% τότε το PSI+ θα είναι επιτυχές και δεν θα συμμετάσχουν σε καμία φάση οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα