Καζάκης:"Είναι αδιάφορο πώς θα ονομάζονται τα Σκόπια...Όσοι μιλούν για "ελληνική Μακεδονία", λειτουργούν όπως τυπικά λειτούργησε η προδοτική εθνικοφροσύνη σ' ολόκληρη την ιστορία του τόπου μας"|

Εισαγωγικό σχόλιο "Κλασσικοπερίπτωσης"
"...έστι μέν ούν Ελλάς και η Μακεδονία."
(Στράβων 1ος αιωνας π.χ)
Χθές ο κ. Καζάκης στο προσωπικό του ιστολόγιο δημοσίευσε μια απάντηση σε όσους τις τελευταίες ημέρες τον επέκριναν για την συμμετοχή του ως μεταφραστής του βιβλίου "Μακεδονία: Οι φυλές και το Μέλλον τους" που είχε γράψει στις αρχές του 20ου αιώνα ο....
βρετανός Χένρυ Μπρέιλσφορντ.
Είχαμε εδώ και ημέρες παρακολουθήσει
αυτές τις κριτικές και περιμέναμε με ενδιαφέρον την απάντηση του κρινόμενου κ.Καζάκη και αυτό διότι σήμερα δεν είναι αναγνωρίσιμος ή και κατά πολλούς "διάσημος" εξ αιτίας της μεταφραστικής του δραστηριότητας, αλλά εξ αιτίας της "πρωτοπορείας" του ή κατ΄άλλους "πρωτοκαθεδρίας" του στο νεοιδρυθέν ΕΠΑΜ, πράγμα που ασφαλώς δίνει άλλη διασταση αλλά και σημειολογική αξία στις απαντήσεις του.
Είναι αλήθεια ότι οι αναλύσεις του κ.Καζάκη σχετικά με τα αίτια της κρίσης και κυρίως η ρηξικέλευθη πρότασή του για την έξοδο απο αυτή , αν και δεν ηταν πρωτοειπωμένα, συγκίνησαν και αφύπνισαν μεγάλο πλήθος αναγνωστών και ακροατών του.
Ο χαρακτήρας του επαναστατικού του λόγου ήλκυσε και συνεχίζει να ελκύει χιλιάδες Ελλήνων που αναγνωρίζουν τις ξένες επιβουλές , τις δόλιες μεθόδους που χρησιμοποιούν ντόπιοι και ξένοι καθώς επίσης και ότι ο δρόμος προς την σωτηρία της πατρίδας μας δεν μπορεί να είναι άλλος απο εκείνον ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Όπως όμως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας και συνοπτικά στο εισαγωγικό σχόλιο της αναδημοσίεσης πρόσφατης συνέντευξης του κ. Καζάκη (βλ. εδώ):
"... ο Έλληνας πρέπει να δείξει μεγάλη σύνεση και προσοχή,διότι αν αυτός ο αγώνας δεν έχει τα ίδια ακριβώς ποιοτικά χαρακτηριστικά με εκείνα που χαρακτήριζαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1843 και που περιγράφονται με σαφή και ευθύ τρόπο στα λόγια του πρωτοστάτη της εξέγερσης στρατηγού Μακρυγιάννη, τότε το ποθούμενο απο τους ξένους και ντόπιους τυρράνους αιματοκύλισμα , είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα εμποδισθεί απο κανέναν Καζάκη, Παπαρήγα, Τσίπρα ή οποιονδήποτε άλλον."
Εφ όσον μιλάμε για "εθνικοαπελευθερωτικό" αγώνα δεν μπορούμε παρά να εννοούμε εκείνον που διεξάγεται "υπέρ πατρίδος" και το περιεχόμενο του οποίου φυσικά θα έχει και ταξικά αλλά πρωτίστως εθνικά και ιστορικά χαρακτηριστικά.
Αν λοιπόν αρχίσουμε και κάνουμε "εκπτώσεις" στην ιστορία μας ή σε αυτά που την συνιστούν, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας ή όπως συχνά λέει και ο κ. Καζάκης για "αυθυπαρξία της Ελλάδας".
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως για να είναι συμπαγής , παλλαϊκός και προπάντων σε βάθος χρόνου αποτελεσματικός αυτός ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ αγώνας , θα πρέπει να είναι ευθύς και καθαρός ως προς το πατριωτικό του περιεχόμενο, αλλιώς απο αυτόνομο δέντρο θα καταντήσει περικοκλάδα που αιωνίως θα ψάχνει κάποιο ξένο στήριγμα για να ..ψηλώσει.
Αν και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα, προς το π
Keywords
Τυχαία Θέματα