Κλειστά στόματα στην Ιαπωνία, στο εδώλιο ο Μπερλουσκόνι. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Φαίνεται ότι πρόκειται για τον νέο παγκοσμιοποιημένο τρόπο διακυβέρνησης. Όσοι κρατούν τις τύχες της χώρας τους στα χέρια τους έχουν μεταβληθεί σε ένα είδος «επιτήδειων ουδέτερων», «ανεξάρτητων παρατηρητών», «σχολιαστών της τρέχουσας επικαιρότητας».
Δούλοι συμφερόντων και της προσωπικής τους πολιτικής καριέρας, παραμένουν απλοί θεατές και περιορίζονται σε διαπιστώσεις, βελούδινες κριτικές, αλληλογραφία με τους αρμόδιους.
Το βλέπουμε καθημερινά στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα του πυρηνικού ολέθρου η ιαπωνική κυβέρνηση. Χθες, μετά το «λάθος»
της εταιρίας Tepco που διαχειρίζεται τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, ο εκπρόσωπος της...
ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την λανθασμένη «ανακοίνωση των τριών μηδενικών» (ότι δηλαδή το επίπεδο της ραδιενέργειας στο νερό που διέρρευσε από το εργοστάσιο ήταν 10 εκατομμύρια φορές πάνω από το φυσιολογικό, ενώ επρόκειτο για 10 χιλιάδες).

Αποδίδοντας το «λάθος» (που οδήγησε στην άμεση απομάκρυνση όλων όσων εργάζονταν για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφής, με αποτέλεσμα καθυστέρηση που μελλοντικά μπορεί να αποβεί μοιραία για όλον τον πλανήτη) στην υπερκόπωση «που μπορεί να δικαιολογήσει το λάθος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση… έδωσε εντολή στην εταιρία να μην ξανακάνει λάθος!

Σας θυμίζει τίποτε αυτό; Ας πούμε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης; «Απαράδεκτο» χαρακτήρισαν το «λάθος» της Tepco ο Ιάπωνες, «αδικαιολόγητη» χαρακτήρισαν την υποβάθμιση οι Έλληνες. Χλιαρά πράγματα, απόδειξη απώλειας ελέγχου – οπότε η μεν Tepco μπορεί να συνεχίσει να κάνει λάθη, ο δε Moody’s να μας υποβαθμίζει. Ας αφήσουμε που η Ιαπωνία δεν πολυκινδυνεύει από τον Moody’s, καθώς ο γνωστός οίκος έσπευσε μετά τον σεισμό να μας ενημερώσει ότι η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (και της ραδιενέργειας) δεν απειλείται με δημοσιονομική κρίση. Έκτοτε, ξέσπασε ακόμη και πυρηνική κρίση, αλλά ο Moody’s παραμένει σιωπηλός.

Φυσικό, αφού μετά τον σεισμό ο Moody’s ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τις μετοχές των εταιριών πυρηνικής ενέργειας, όπως η Tepco, των εταιριών των διυλιστηρίων, των ασφαλιστικών και μιας εταιρίας σιδηροδρόμων.

Υπάρχει τίποτε στην Ελλάδα που να κάνει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να ανησυχούν; Όχι, βέβαια. Επομένως, γιατί να ασχοληθούν μαζί μας και να φοβηθούν μήπως μας υποβαθμίσουν και χάσουν τους πελάτες; Και για ποιο λόγο η Ιαπωνία κατάφερε σ’ αυτό που ονομάστηκε οικονομικό θαύμα και – άσχετα από την σημερινή κατάληξή του – παραμένει μια από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη; Τι ήταν δηλαδή η Ιαπωνία;

Μια χώρα που επίσης βγήκε καθημαγμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα σεισμογενές αρχιπέλαγος χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Δούλεψε, όμως, σκληρά και κράτησε κάποιες αρχές.

Η Ιαπωνία άρχισε να καταρρέει όταν εγκατέλειψε αυτές τις αρχές και οι πολιτικοί της βουτήχτηκαν στη διαφθορά και στην αδιαφορία. Όταν εί
Keywords
Τυχαία Θέματα