Κούρεμα 5% στα ομόλογα της Κύπρου από την ΕΚΤ

Έκπτωση ή αλλιώς μείωση της αξίας κατά 5% θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα κυπριακά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιεί ως εξασφάλιση για να χρηματοδοτεί εμπορικές τράπεζες, καθώς η αξιολόγηση που έχει συγκεντρώσει δεν υπερβαίνει το Α-.
Η ΕΚΤ έλαβε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τους κανονισμούς της, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου
από τη.....
Fitch. Η ΕΚΤ δέχεται κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση στην τρέχουσα αγοραία αξία τους με έκπτωση που κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 8,5%, ανάλογα με την υπόλοιπη διάρκειά τους. Για να το κάνει αυτό, θέτει ως όρο τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης να αξιολογεί τη χώρα με «Α-» και πάνω.

Ο διεθνής οίκος μείωσε την αξιολόγηση της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε «ΒΒΒ», εκτιμώντας ότι η χώρα πιθανώς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, η Standard & Poor's και η Moody's, υποβάθμισαν την Κύπρο στα τέλη Ιουλίου. Η Moody's αξιολογεί τη χώρα με «Baa1» και η S&P με «ΒΒΒ+».

Το ίδιο μέτρο ισχύει και για τα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα. Η Ιρλανδία το έχει αποφύγει πάντως, καθώς ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα, η DBRS, την αξιολογεί με «Α».
http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα