Κούρεμα επικουρικών μεταξύ Εφραίμ και διαζυγίων

Συγγνώμη, αλλά δεν καταλάβαμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης, που ο (ενοχλημένος σύμφωνα με όσα διοχετεύονται από τους «κύκλους» του) πρωθυπουργός προσπαθεί να μας παρουσιάσει ως καινούργια και ελπιδοφόρα.

Τα διαζύγια ή η επικείμενη περικοπή των επικουρικών συντάξεων;

Νομίζω ότι κάτι μας ξέφυγε πάλι μέσα στη γενική σύγχυση της χριστουγεννιάτικης σύλληψης του Εφραίμ, που προπαγανδιστικά υπερκάλυψε τις διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο, την ίδια ώρα που δεν καταφέρναμε να......
βγάλουμε συμπέρασμα για το τι τελικά συμφώνησε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Γιατί αν είναι τα διαζύγια, καλό θα ήταν να σοβαρευτούν όλοι – και αυτοί που ρυθμίζουν και αυτοί που διαφωνούν, παριστάνοντας τους υπερμάχους του θεσμού της οικογένειας.

Αν είναι, όμως, οι επικουρικές συντάξεις, τότε πάλι κάτι μας ξεφεύγει.

Θα ήταν υπερβολή να ρωτούσαμε αν τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν στο κούρεμα του χρέους;

Τι είναι πάλι αυτή η δήθεν μυστικοπάθεια σχετικά με το κούρεμα και η διαφύλαξη του PSI δίκην… Αγίου Γκράαλ;

Από ποιον προστατεύεται το PSI ως Άγιο Δισκοπότηρο, δηλαδή;

Διότι αυτή η πρεμούρα για περικοπή των επικουρικών συντάξεων ως μέρους της συμφωνίας για το PSI, είναι προφανές ότι κρύβει κάποιο κούρεμα και εκεί όπου, σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, δεν επρόκειτο να συμβεί.

Αν θυμόμαστε καλά, στις 28 του περασμένου Οκτωβρίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος – πάει την χάσαμε κι’ αυτήν την ψυχή – μας είχε διαβεβαιώσει πως «δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση συντάξεων, από ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους».

Την ίδια μέρα, είχαμε διαβεβαιώσεις και από τον υπουργό των Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που με ανακοίνωσή του, «ξεκαθάρισε» πως «οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγουν το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους».

Είχε μάλιστα επιπλήξει όσους ανησυχούσαν – όχι αδίκως, όπως αποδεικνύεται – υπενθυμίζοντας ότι στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει πριν από την Σύνοδο Κορυφής, είχε (ξανα)ξεκαθαρίσει πως «σε κάθε περίπτωση ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής».

Στην ανακοίνωσή του της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως «είχε την ευκαιρία, σε όσους πολιτικούς αρχηγούς του έθεσαν το ζήτημα αυτό, να τους πει πως αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμιζε πως είχε αναφέρει στους πολιτικούς αρχηγούς πως «η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού
Keywords
Τυχαία Θέματα