"Κόβονται" εκ νέου κύριες, επικουρικές συντάξεις και πολυτεκνικά επιδόματα

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της συμφώνησαν για το πώς θα επιτύχουν περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, ένα από τελευταία κομμάτια του παζλ που έλειπαν για να εγκριθεί από το Eurogroup το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, 100 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές σε ...........
λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Άμυνας
και 90 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την επίσπευση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
«Τα υπόλοιπα 135 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από επιπρόσθετες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας. Η εξοικονόμηση του υπουργείου Εργασίας ενδέχεται να σχετίζεται με περικοπές σε συντάξεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μείωση κατά 10% - 12% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, περικοπή των επικουρικών και κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ προωθούνται άμεσα, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 325 εκατ. ευρώ που απαιτούν, μεταξύ άλλων, η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Περίπου 45 εκατ. ευρώ θα "κοπούν" από τις κύριες συντάξεις και 20 με 30 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις, ενώ άλλα 40 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τα πολυτεκνικά επιδόματα.
Ωστόσο, αγκάθι αποτελεί η έκθεση βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναφέρει πως το χρέος της χώρας επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 129% έναντι 120% που είχαν προϋπολογίσει από την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Αυτή η διαφορά των εννέα ποσοστιαίων μονάδων θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες ύφεσης της οικονομίας. Μάλιστα, πλέον, οι εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων της Ευρώπης και αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρουν πως η χώρα θα ξεφύγει από τα ασφυκτικά δεσμά της ύφεσης προς το τέλος του 2013, προκειμένου από το 2014 να αποκτήσει μία δυναμική που θα της δώσει τη δυνατότητα και την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να αρχίσει η μεγέθυνση της οικονομίας, αφού βεβαίως, πέραν των εισπρακτικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση προβεί και στην υλοποίηση όλων εκείνων των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν ελάχιστον κοινωνικό κόστος, ωστόσο θα προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας και το επιχειρείν και συνακόλουθα συμβάλλοντας στην μείωση της καταγεγραμμένης ανεργίας.
Πάντως, εν όψει των αναμενόμενων συμφωνιών και εγκρίσεων τόσο της νέας δανειακής σύμβασης από το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα και τα από τα επιμέρους κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης, αλλά και της διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή των ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση στις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή το συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τα πρόσθετα μέτρα των 3,2 δισ. Ευρώ.
Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης,
Keywords
Τυχαία Θέματα