Μείωση επιτοκίων, αλλά και νέο δάνειο με μεγαλύτερες εγγυήσεις

Ο κ. Αλταφάζ έκανε γνωστό πως η Ε.Ε. εξετάζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία

Σε μία διαρκή συζήτηση περί του τι μέλει γενέσθαι με το «ελληνικό ζήτημα» εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες η κρίση χρέους της χώρας μας, δημιουργώντας κλίμα αμφιβολίας και πανικού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, πλέον, στις πραγματικές του διαστάσεις, πρωτίστως για να διασφαλίσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών μελών, τώρα
προσανατολίζεται στη λύση της.....
μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ως μέσο περαιτέρω αντιμετώπισηςτων προβλημάτων των δύο χωρών.

Αυτή τη λύση έκανε γνωστή το απόγευμα ο εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.

Μάλιστα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο, κάτι που αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Γιούνκερ, ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, ώστε να καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της από τα ληξιπρόθεσμα κρατικά ομόλογα του 2012 και 2013. Επιπλέον αναφέρεται στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά ομολόγων μέσω του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, κάτι που είχε από τα μέσα του προηγούμενου μήνα προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου,. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, σημειώνει το πρακτορείο, η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει περισσότερες εγγυήσεις.

το πρακτορείο Bloomberg κάνει ένα βήμα παραπάνω και υπογραμμίζει πως για να εξασφαλίσει η Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την Κομισιόν, μπορεί να χρειαστεί να βάλει ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ή έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2015 η ελληνική κυβέρνηση.


Η γερμανική πλευρά κρατά μία στάση που συμπυκνώνεται στο γνωστό «ήξεις, αφίξεις». Όπως τόνισε ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν τίθεται, ούτε συζητείται και είναι σπέκουλα», ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες τα γερμανικά έντυπα αναπαρήγαγαν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σόϊμπλε είχε κάνει λόγο γι αυτό τον προηγούμενο μήνα.

Χθες, για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της Γερμανίας, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε ετέθη ούτε τίθεται» επισήμανε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαψεύσεις... Μια τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάντως ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της «επιτροπής σοφών» που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε οικονομικά ζητήματα, τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής λύσης για τις οικονομίες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα κι έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσής, αν η λύση δεν αφορά όλες τις χώρες
Keywords
Τυχαία Θέματα