Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φοροφυγάς...

Συνεδριάζει η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα την έγκριση πρόσθετων δράσεων αναφορικά με την εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής.

Όμως αλήθεια πόσο κοντά μπορεί να είναι η κυβέρνηση και οι εκάστοτε κυβερνώντες, στην....
καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν ακούμε συνεχώς πως θα παταχθεί επιτέλους η μάστιγα απώλειας φορολογικών εσόδων και θα ενισχυθούν
τα φορολογικά έσοδα από «τους έχοντες και κατέχοντες» και όμως πάντοτε να βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης.

Από τις 16/5/20111 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδινε στην δημοσιότητα τις εκθέσεις προόδου των πέντε Ειδικών Ομάδων Εργασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Τότε εστίαζε η έκτακτη δομή σε συγκεκριμένους τομείς, όπου είχαν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων, ώστε να αντιμετωπιζόταν η φοροδιαφυγή και να είχαν ενισχυθεί τα φορολογικά έσοδα, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγησης.

Όμως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν είναι σύγχρονο πρόβλημα. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής στην χώρα μας, αποτελούσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης από την αρχή του «νέου» ελληνικού κράτους μεταξύ κυβερνήσεων και αντιπολίτευσης. Πάντοτε οι εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και οι υποψήφιοι προς ανάληψη διακυβέρνησης, είχαν ως σημαία στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, την «ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ και ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ». Δυστυχώς όμως πάντοτε, βασίλευε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και η έλλειψη των μέτρων για την καταπολέμησή της. Υπήρχαν βεβαίως προσπάθειες, δυστυχώς όμως ή μένανε στην εξαγγελία τους ή πολύ γρήγορα μπαίνανε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ακόμη και σήμερα, μετά τις βαρύγδουπες και πολυπαιγμένες στα ΜΜΕ, συλλήψεις και προσαγωγές ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως η πραγματικότητα δείχνει πως και αυτά τα περιστατικά αποτελούν, μόνο επίδειξη για τα ΜΜΕ.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι όποιες συλλήψεις και προσαγωγές στην αυτόφωρη διαδικασία των τελευταίων ημερών, γίνεται μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται και πηγαινοέρχονται στο Αυτόφωρο, δυστυχώς κανένας τους, δεν πέρασε περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια. Μάλιστα όπως διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο απέδωσαν μόνο 50.000 ευρώ.

Έτσι, πρακτικά μπορεί οι χειροπέδες να πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, στα ταμεία όμως έσοδα δεν μπαίνουν και όσοι συλλαμβάνονται περνούν μία νύχτα στα κρατητήρια και την επομένη αφήνονται ελεύθεροι είτε με περιοριστικούς όρους -εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 15 ημέρες-, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετ
Keywords
Τυχαία Θέματα