ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ;

Γράφει : ο Μιχάλης Τζανάκης

Από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα αντλώ και παρουσιάζω «σπονδυλωτά» τρεις ειδήσεις για να διερωτηθώ αν τελικά είμαστε ή απλά μας νομίζουν παντελώς ηλίθιους.

Την ώρα που χιλιάδες πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί στοιβάζονται στις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για το «όνειρο» του ωρομίσθιου ή του αναπληρωτή που θα κληθεί (αν κληθεί) να πάει οπουδήποτε για να....
μπει σε κάποιον απ τους δεκάδες καταλόγους που υπάρχουν, με την ελπίδα της μερικής εννοείται
απασχόλησης διαβάζω και διαβάστε παρακαλώ:

«Με το υπ αριθμ. Πρωτ. 2/8243/0020/1.3.2011 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών και της Γεν. Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, που υπογράφεται από τον υφυπουργό, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, με θέμα: «Έγκριση πρόσληψης προσωπικού», υπεβλήθη ο προγραμματισμός των προσλήψεων προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας για το οικονομικό έτος 2011.

Στον προγραμματισμό αυτό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η πρόσληψη 250 ιεροδιδασκάλων στις Μουφτείες της Θράκης για τη διδασκαλία του Κορανίου!»

Δεν ξέρω αν αυτά αποφασίζονται ή απαιτούνται στις διάφορες «λέσχες», στις οποίες μετέχει και η υπουργός παιδείας, αλλά ο «εξορθολογισμός», και το «νοικοκύρεμα» και τα λοιπά «πομπώδη», προφανώς δεν αφορούν τη διδασκαλία του κορανίου στη Θράκη.

Οι περικοπές αφορούν τους «ιθαγενείς», που εκπροσωπεί η πολιτική ηγεσία.

Άλλη είδηση και συνάμα αντικείμενο πολιτικού διαλόγου η περίφημη- αλήθεια ποιοι επινοούν τους όρους;-«εργασιακή εφεδρεία». Τι είναι αυτό; Οι-κατά τον Πάγκαλο «κοπρίτες» που διόριζε αυτός και οι άλλοι τόσα χρόνια, οι οποίοι κινδυνεύουν σήμερα, αλλά επειδή ταυτόχρονα είναι και οι καλύτεροι «πελάτες» των μεγάλων κομμάτων, πρέπει να τους τακτοποιήσουν όπως τους υμιυπαίθριους (για καμιά σαρανταριά δηλαδή χρόνια). Αντί λοιπόν να απολυθούν- πράγμα δύσκολο- θα αμοίβονται σ ένα ποσοστό 70% του βασικού τους μισθού, και όταν και αν παρουσιαστούν ανάγκες στο δημόσιο θα ξαναπροσλαμβάνονται κανονικά (δουλεύοντας αυτή τη φορά).

Κατ αυτόν τον τρόπο τα κόμματα θα εξασφαλίσουν για πολύ, όχι την «εργασιακή εφεδρεία», αλλά την «κομματική εφεδρεία». Φαντάζομαι αν προχωρήσει το «μέτρο» να υπάρχει και ποσόστωση των «εφέδρων», ανά κομματική απόχρωση.

Τρίτη είδηση η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της εθνικής τράπεζας Απόστολου Ταμβακάκη, ή για ν ακριβολογούμε οι θέσεις που απευθύνει στους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιριών εν όψει των νέων δεδομένων. Λέει λοιπόν:

«Η κρίση φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη πρόκληση. Η χώρα καλείται να επιτύχει μια ριζική δημοσιονομική ανάταξη υλοποιώντας παράλληλα κρίσιμες διαρθρωτικές μεταβολές εντός στενού χρονικού περιθωρίου. Πολλοί άσπονδοι φίλοι μας από το εξωτερικό σπεύδουν να υπογραμμίσουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, ενώ μερικοί φθάνουν να το χαρακτηρίσουν ως ματαιοπονία. Πιστεύω, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα, ότι θα διαψεύσουμε αυτές τις σύγχρονες «Κασσάνδ
Keywords
Τυχαία Θέματα