Να φύγει η Γερμανία από το ευρώ προτείνει σύμβουλος του Παπανδρέου

Μπορεί για την Άγκελα Μέρκελ να μην υφίσταται θέμα ευρωομολόγων, τουλάχιστον επισήμως, ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς διαμηνύει στο ΒΒC ότι το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει χωρίς τη θέσπιση τους, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι θα ήταν καλύτερο για τη Γερμανία να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αν διαφωνεί με τα ευρωομόλογα!
Ειδικότερα,
όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, η έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα εντείνει το πρόβλημα, εκτός και......
αν βρεθεί λύση.

Ο Στίγκλιτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες» αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης αποτύχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα ήταν πιο επωφελής για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν οι Γερμανοί, και όχι μια ταραγμένη χώρα της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, αποχωρούσαν από το ευρώ!

«Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, τα οποία η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει», είπε ο τιμηθείς με το Νόμπελ Οικονομίας 2001.

Συνεχίζοντας την σκέψη του, τόνισε πως το ευρώ δύσκολα θα επιβιώσει χωρίς τη δημιουργία Ευρωομολόγου. "Μέχρι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σαν το Ευρωομόλογο, θα είναι δύσκολο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πετύχουν τους στόχους τους" δήλωσε.

Επιχείρησε μάλιστα να... απομυθοποιήσει την ιδέα του Ευρωομολόγου, τονίζοντας πως κάτι παρεμφερές ισχύει και τώρα καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζες τους και τα ομόλογα αυτά εν συνεχεία αγοράζονται από την ΕΚΤ.

"Κατά κάποιον τρόπο τα ευρωομόλογα υπάρχουν ήδη αλλά με ένα μη διαφανή τρόπο και με μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα συνεχιστεί το υπάρχον σύστημα" κατέληξε στις δηλώσεις του.

dailynews24.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα