Νέα στοιχεία για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Ετοιμάζεται μεγάλη έκδοση που αλλάζει τα δεδομένα

* Από αποσπάσματα της έκδοσης που ετοιμάζει δημοσιογραφική ομάδα

«Εξωφρενικές» απόψεις…

Όσο εμβαθύνει κανείς στην υπόθεση Βατοπαιδίου τόσο ανακαλύπτει «εξωφρενικά» παρασκήνια, που έχουν παρουσιάσει την υπόθεση αυτή σαν κάτι το τερατώδες. Θα σχολιάσουμε παρακάτω ένα τέτοιο «εξωφρενικό» παρασκήνιο, που είχε σαν στόχο να παρουσιάσει ότι τα χρυσόβουλα δεν....
εφαρμόζονται.

«Πόθοι και επιθυμίες…»
Στις 10-7-2007 η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έγραφε:« Δεν υπήρξε
ποτέ η δωρεά αυτής της μεγάλης έκτασης. Δεν δόθηκε ποτέ όλη η λίμνη στο μοναστήρι. Δεν δόθηκαν ποτέ τα χιλιάδες στρέμματα χέρσας γης. Υπάρχουν δύο χρυσόβουλα, ένα του Νικηφόρου Βοτανειάτη το 1080 κι ένα του Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου το 1371, που είναι ασαφή. Εμφανίστηκε κι ένα του Σέρβου ηγεμόνα των Σερρών Ιωάννη Ούγγλεση του 1371, που ιστορικά δεν αντέχει», λέει στην «Ε» ο αρχαιολόγος Κώστας Τσουρής, προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας επί πολλά χρόνια και αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο».

Ο συγκεκριμένος καθηγητής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, στην συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου 2008 που δικαζόταν η αγωγή του Μίτιντζη για την ακύρωση του Συμβολαίου της Ουρανούπολης είχε παραστεί σαν μάρτυρας του Δημοσίου και βέβαια από την έρευνά μας προκύπτει ότι αυτός είναι ο βασικός μάρτυρας – αρχαιολόγος μέχρι και σήμερα σ’ όλες τις αστικές δίκες και ποινικές διαδικασίες που ξεκίνησαν με την αστική δίκη του 2003.

Ο ειδικός που δεν ήταν ειδικός

Ο ίδιος σαν μάρτυρας στη δίκη της 11ης Δεκεμβρίου 2008 είχε δηλώσει ότι «δεν ασχολήθηκα με τα χρυσόβουλα, είναι υπόθεση ενός ιστορικού και όχι δική μου», δεν είναι επίσης «ούτε ειδικός ούτε γνωρίζει για τα χρυσόβουλα», όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης. Όμως με παράδοξο τρόπο πάνω στην δική του μαρτυρία στηρίχθηκε η προσπάθεια Ξυνίδη να αποδείξει ότι είναι ασαφή τα όρια των χρυσοβούλων και ότι δεν έχουν καμία σημασία τα Πατριαρχικά σιγίλλια όπως θα δούμε.

Για την γαλλική έκδοση «Act de Vatopedi» των χρυσοβούλων που αφορούν τη Μονή παραδέχτηκε ο Τσουρής ότι είναι η πλέον έγκυρη και εμπεριστατωμένη. Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν μπορεί κανείς να πει απολύτως τίποτα, είναι η τελειότερη έκδοση που έχει γίνει μέχρι σήμερα…» και ενώ οι Γάλλοι έχουν προσδιορίσει τις περιοχές που αναφέρονται στα χρυσόβουλα, μάλιστα και ο προϊστάμενος του Τσουρή, κ. Μπακιρτζής, έχει εντοπίσει και το κάστρο για το οποίο μιλάει το χρυσόβουλο του 1080 στα ανατολικά του Πόρτο Λάγος όπου έχει επίσης ανακαλυφθεί από τις ανασκαφές του και ο ναός του Αγίου Θεοδώρου που αναφέρεται στο χρυσόβουλο του Ούγγλεση και που βρίσκεται δίπλα στις σημερινές ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις δηλαδή στο «Βιβάριο».

Ο Τσουρής αγνοεί τα δύο αυτά στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για να ταυτοποιηθεί η τοποθεσία του Βιβαρίου που δώρισε ο Ούγγλεσης. Μένει βέβαια να δούμε ποια είναι η αρχαία προνομή του χρυσοβούλου και ποια είναι η περιοχή του και γιατί α
Keywords
Τυχαία Θέματα