Νέο υπόμνημα αύριο απ΄τους οικονομικούς εισαγγελείς

Σε νέο γύρο υπομνημάτων (τον τρίτο κατά σειρά) οδηγούνται, αύριο, η Δευτέρα, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης, Σ. Μουζακίτης για να διευκρινίσουν προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά πόσον τα όσα καταγγέλλουν περί παρεμβάσεων συνιστούν ή όχι αξιόποινες πράξεις, καθώς στα πολυσέλιδα υπομνήματα που ήδη έδωσαν υπάρχουν «διευθύνσεις και ονόματα» χωρίς αξιολόγηση αν οι ενέργειες αυτές στάθηκαν εμπόδιο στο έργο τους.

Η διευκρίνιση αυτή θεωρείται κομβική για να κριθεί η περαιτέρω
τύχη της ......
υπόθεσης, αν θα παραγγελθεί δηλαδή προκαταρκτική εξέταση, αν θα καταλήξει στο αρχείο ή αν θα ελεγχθούν παράλληλα οι ίδιοι, σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν κατήγγειλαν ή δεν αντέδρασαν άμεσα με την εισαγγελική τους ιδιότητα σε αξιόποινες ενέργειες, όπως όφειλαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο χειρόγραφα υπομνήματα (ο ένας κατέθεσε πολύ μεγαλύτερο σε έκταση) οι οικονομικοί εισαγγελείς σε περίπου 30 σελίδες περιγράφουν περιστατικά υποδείξεων ή παρεμβάσεων που φέρεται να δέχθηκαν από υπηρεσιακούς και μη παράγοντες, που επιπλέον φέρονται να τους μετέφεραν και την ενόχληση ή δυσφορία άλλων προσώπων για κάποιες ενέργειές τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτει από τα υπομνήματα ότι υπήρξε μία τέτοιου είδους επικοινωνία μαζί τους κατευθείαν από κάποιον υπουργό.

Ωστόσο, στα υπομνήματα γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που είχαν με συνεργάτη υπουργού και για την οποία πρέπει να διευκρινίσουν αν στάθηκε εμπόδιο στο έργο τους και τη θεωρούν αξιόποινη, για να κριθούν στην συνέχεια οι περαιτέρω ενέργειες. Πάντως, μέχρι στιγμής οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι όλες αυτές οι ενέργειες μπορεί να τους «ενόχλησαν» αλλά στην πράξη τούς άφησαν αδιάφορους, με την έννοια ότι δεν τους επηρέασαν στην άσκηση των καθηκόντων τους και την άσκηση των κατάλληλων διώξεων.
Ανοιχτό παρέμεινε, πάντως, το αν μεταξύ των παραγόντων (υπηρεσιακών και μη) που τους έκαναν κάποιες υποδείξεις είναι και δικαστικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι άλλων διωκτικών μηχανισμών και αν τους μεταφέρθηκαν απόψεις, επιθυμίες ή εκδηλώσεις δυσφορίας από άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Ομως στις αρχικές προφορικές συζητήσεις που έκαναν την περασμένη εβδομάδα άτυπα στην Εισαγγελία ΑΠ, σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκαν σε τρίτους, υπήρξε αναφορά σε δύο πολιτικά πρόσωπα, όχι με την έννοια της απευθείας επικοινωνίας, αλλά με τη μεταφορά της «ενόχλησής» τους από άλλα πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους.

Ενώ στην πρώτη φάση των διευκρινίσεων της περασμένης εβδομάδας δόθηκαν από όλες τις πλευρές τα πάντα στη δημοσιότητα (παραιτήσεις, υπόμνημα χωρίς ονοματολογία, πράξη αρχειοθέτησης, αίτηση για υποβολή νέου υπομνήματος, κλήση για νέες διευκρινίσεις), ξαφνικά, με την εμφάνιση «ονομάτων και διευθύνσεων» όλα καλύφθηκαν με πέπλο σιωπής και μυστικότητας, σαν να πρόκειται για στοιχεία «άκρως απόρρητα».
Και τούτο παρόλο που από την Εισαγγελία ΑΠ σημειωνόταν όλες αυτές τις μέρες μετ' επιτάσεως ότι δεν γίνεται κάποια επίσημη εισαγγελική έρευνα για να υποστηρίζεται ότι υπήρ
Keywords
Τυχαία Θέματα