Ντόρα: Χρειαζόμαστε πειθαρχία, αλληλεγγύη και ευρωπαϊκά σύνορα

Περισσότερη Ευρώπη και ευρωπαϊκά σύνορα ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη σύνοδο του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BriefingNews η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπέβαλε στους ηγέτες των φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κομμάτων ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου συνολικά οι ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση
μιας...
βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος στο μέλλον να εμφανιστούν μεγαλύτερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα η κα Μπακογιάννη ζήτησε εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στα θέματα άμυνας και εξωτερικών συνόρων – ιδίως σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση – και προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση «θα δημιουργήσουμε μια στρεβλή ένωση και θα το πληρώσουμε αυτό στο μέλλον όπως πληρώνουμε τα σφάλματα της παρούσας συνθήκης σε ό,τι αφορά το ευρώ».

Επίσης τους επεσήμανε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση δεν αρκεί μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία αλλά χρειάζεται και περισσότερη αλληλεγγύη καθώς στη φάση αυτή οι αγορές αμφιβάλλουν και για την πειθαρχία του νότου αλλά και για την αλληλεγγύη του βορά.

Σημείωσε επιπλέον πως πάντα θα υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επί μέρους οικονομιών και με δεδομένο ότι αφαιρούνται τα περισσότερα εργαλεία οικονομικής πολιτικής από τα κράτη μέλη «πρέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός να έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών σοκ, να διευκολύνει την προσαρμογή των ασύμμετρα πληττόμενων οικονομιών και δεν γίνεται νομισματική και δημοσιονομική ένωση με κοινό προϋπολογισμό μόλις 1% του ΑΕΠ».

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η μέθοδος για να εξασφαλίσουμε περισσότερη Ευρώπη είναι η κοινοτική και όχι η διακυβερνητική ενώ η εισήγησή της έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαϊους Φιλελευθέρους.

Μάλιστα συμμετείχε στο πάνελ της διεθνούς συνέντευξης τύπου που έδωσε το κόμμα όπου ανέφερε της θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για μια ισχυρή Ευρώπη των λαών και της ανάπτυξης που πρέπει να δίνει μηνύματα αισιόδοξης πολιτικής και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εντύπωση έκανε η πολύ φιλική αντιμετώπιση που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούττε ενώ στελέχη της ΔΗ.ΣΥ επισημαίνουν ότι πλέον στο κόμμα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους και τις ελληνικές θέσεις κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ίδιες προτάσεις η Ντόρα Μπακογιάννη θα καταθέσει και τη Τρίτη στην τρόικα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος τον ερχόμενο
Φεβρουάριο.

Πειθαρχία αλλά και ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη ζήτησε και ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Γι’ αυτό χρειάζεται κυρίως πολιτική λύση. Λύση βιώσιμη που πείθε
Keywords
Τυχαία Θέματα