Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΕΤΑ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι διάκειμαι ευνοικά προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Οχι φυσικά επειδή έχω προσωπικά μαζί του (πώς θα μπορούσα άλλωστε;), αλλά επειδή ο βίος και η πολιτεία του ως Αρχιεπισκόπου μου έδωσαν απτά δείγματα γραφής μιας εξαιρετικά ασύμφορης διακονίας που υποσκάπτει ενσυνείδητα το συμφέρον της Εκκλησίας.

Η αλήθεια όμως είναι αλήθεια όποιος και να τη λέγει. Και όταν τη λέγει - άσχετα από τα ανεξιχνίαστα κίνητρα που τον υποκινούν - πρέπει να επαινείται επειδή μαρτύρησε την αλήθεια.

Αυτή τη φορά (ω! του παραδόξου
θαύματος!) ο Μακαριότατος μίλησε σωστά. Και αλήθειες είπε, αλλά και το γάντι έρριξε στους επικριτές του. Για δέστε πώς απαντά στην.....
ερώτηση του κ. Νίκου Παπαχρήστου ιδιοκτήτη του Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

Ν.Π.: Πολλές φορές πριν από μια Σύνοδο της Ιεραρχίας, Μακαριώτατε, οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο αναφέρουν ότι θα υπάρξουν τριβές, ένταση, αντιπαλότητες. Ποια είναι η προσδοκία σας για το μήνυμα από την Σύνοδο της Ιεραρχίας που ξεκινάει από αύριο;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Κοιτάξτε, στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν και αυτά να μην γίνουν για λόγους εντυπωσιασμού. Εγώ πάντοτε λειτούργησα και λειτουργώ ελεύθερα και δημιουργικά. Αν υπάρχει κάποια πρόταση, οποιαδήποτε πρόταση, αντίθετη, να την καταθέσει κάποιος και να ψηφιστεί. Αν μου πουν, παραδείγματος χάριν, “αυτή είναι η πρότασή μου”, κάποιος, σε οποιοδήποτε θέμα, δεν του λέω όχι. Θα του πω, θεμελιώστε την, αναπτύξτε την, και να ψηφίσει η πλειοψηφία. Πατέρες, ψηφίστε. Εάν πάρει την πλειοψηφία, εγώ θα τον ακολουθήσω. Αλλά δεν το βλέπω. Απλώς είναι για θόρυβο. Στην Ελλάδα θέλει κανείς να φωνάζει για να φαίνεται. Δεν τον ενδιαφέρει η ουσία του πράγματος. Τελείωσε το θέμα; Η φασαρία τέλειωσε. Και στην πολιτική και στις κοινωνικές σχέσεις κλπ. Δεν μάθαμε να δουλεύουμε. Οι ξένοι δουλεύουν μεθοδικά, συστηματικά γιατί έχουν στόχο το αποτέλεσμα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το τραγικό.

Τι λέγει, λοιπόν, ο Μακαριότατος με την απάντηση που έδωσε;

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ! ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

Οσοι Ιεράρχες ασκούν κριτική το κάνουν για τον ντόρο. Τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα. Οχι η ουσία του θέματος για το οποίο ασκούν κριτική.

Ο ίδιος, ισχυρίζεται, αν υπάρξει πρόταση μομφής και αντιπρότασης για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα θα καλέσει τον όποιο διαφωνούντα να καταθέσει τη διαφωνία του, να τη στηρίξει με επιχειρήματα και ακολούθως θα τη θέσει σε ψηφοφορία. Αν η πρόταση αυτή υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, ισχυρίζεται ο Μακαριότατος, ο ίδιος θα ακολουθήσει.

Στην Ελλάδα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενδιαφερόμαστε για τον ντόρο, τη φασαρία και όχι για το αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τους ξένους που εργάζονται μεθοδικά επειδή θέλουν να δουν αποτέλεσμα.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Ο Μακαριότατος όμως δεν περιορίστηκε να καταγγείλει τους
Keywords
Τυχαία Θέματα