Ο Δ.Σ Καλαμάτας και το "Χαράτσι"

Η πρώτη προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται να γίνει διακοπή ρεύματος λόγω του χαρατσιού εκδόθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή του απαγόρευσε στη ΔΕΗ τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων (στις 28-2-2012).
Ο λόγος είναι ότι ο υπολογισμός του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών
στο λογαριασμό της ΔΕΗ ήταν....
εσφαλμένος και διογκωμένος, επειδή, αφενός, υπήρχε λανθασμένη αντικειμενική τιμή ζώνης και, αφετέρου, είχε γίνει χρέωση σε παραπάνω τετραγωνικά μέτρα από την πραγματικά δομημένη επιφάνεια.

Η υπόθεση αφορούσε διώροφη οικοδομή μετά υπογείου σε περιοχή εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας. Στις 18 Οκτωβρίου εκδόθηκε από τη ΔΕΗ ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος του σπιτιού, συνολικού ποσού 1.284 ευρώ για το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών τελών. Στο λογαριασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνονταν 1.117,80 ευρώ (ως ποσό α΄ δόσης) που αντιστοιχούν στο λεγόμενο «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)» .
Όπως αναφερόταν στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, η χρέωση του τέλους (1.117,80 ευρώ) στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένη και εσφαλμένη για τους εξής λόγους:
-Υπάρχει λανθασμένη αντικειμενική τιμή ζώνης για τον υπολογισμό του ύψους του. Έχει υπολογιστεί με τιμή ζώνης 2.150 ευρώ, αντί του ορθού των 58 ευρώ, όπως αυτό προκύπτει και από τη βεβαίωση της ίδιας της ΔΕΗ.
-Έχει γίνει χρέωση επί διπλασίων τετραγωνικών μέτρων.
Αν το τέλος, λοιπόν, υπολογιζόταν κανονικά, το ποσό θα έπρεπε να είναι 558,90 ευρώ και όχι 2.235,60 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος και παραστάθηκε, η απόφαση καθίσταται «οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του σχετικού νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πολιτεία στην ανάκληση ή την τροποποίησή του.
«Η απόφαση», σχολίασε, «καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης, αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην αποκατάσταση της αδικίας και του “εκβιασμού” που υφίστανται οι συμπολίτες μας».

Παράλληλα όπως δημοσιεύετε σήμερα στον τοπικό τύπο της Καλαμάτας ο Δικηγορικός σύλλογος προτρέπει τους καταναλωτές να μην πληρώνουν το χαράτσι (μπορούν από ΑΤΜ να πληρώνουν μόνο την αξία του ρεύματος μαζί με τα λοιπά τέλη) και με την απόδειξη της ΔΕΗ, την απόδειξη του ΑΤΜ και την αστυνομική τους ταυτότητα να προσέρχονται στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου η στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας προκειμένου να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για καθολική προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση που έγινε προς την ΔΕΗ Καλαμάτας για το κατά πόσο ο κόσμος πληρώνει το "χαράτσι" μας είπαν ότι "αν και ακόμη δεν έχουν στο
Keywords
Τυχαία Θέματα