Ο… εφιάλτης της πορείας του Πολυτεχνείου

Προβληματισμός, νευρικότητα και αμηχανία είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνει κανείς αβίαστα στα πρόσωπα των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν επιφορτιστεί να σχεδιάσουν την επιχειρησιακή δράση της ΕΛΑΣ στις τρεις δυσκολότερες, ίσως, ημέρες των τελευταίων δύο χρόνων, τον τριήμερο δηλαδή εορτασμό της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Πέρα από τα εσωτερικά τους προβλήματα – όπως για παράδειγμα η έλλειψη σχετικής πείρας από το....
νέο
αρχηγό του Σώματος – οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ ακόμη δεν έχουν καταλήξει πώς θα αντιμετωπιστεί η βεντέτα των «αναρχικών» με τα μέλη του ΚΚΕ. Τα όσα συνέβησαν στις 20 Οκτωβρίου όταν οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών ξύπνησαν στους παλαιότερους μνήμες της δεκαετίας του ’80. Δείχνουν πρόβλημα άλυτο τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η αλήθεια είναι ότι η κόντρα ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είναι μια ιστορία η οποία κρατά από τα χρόνια της χούντας αλλά και για όσους γνωρίζουν ιστορία από την περίοδο του εμφυλίου της Ισπανίας. Βέβαια οι σημερινοί κομουνιστές και «αναρχοαριστεροί» ελάχιστα γνωρίζουν από πού προήλθε η βεντέτα αυτή. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η δυναμική αντιπαράθεση. Για τους μεν κομουνιστές για να αποδείξουν ότι και πειθαρχία διαθέτουν και αποτρεπτική ισχύ απέναντι στους κάθε λογής προβοκάτορες για τους δε «αναρχικούς» για να «πάρουν το αίμα τους πίσω» για τα όσα… δεινά έχουν υποστεί κυρίως στα πανεπιστήμια. Έτσι υπάρχουν σχεδιασμοί και για το πώς θα κινηθούν τα μπλοκ των δύο πλευρών και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πορείας, το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου, προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι «δυνάμεις» του ΚΚΕ έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι ξέρουν να περιφρουρούν τη διαδήλωσή τους απλά ενόψει της 17 Νοέμβρη τα «μέτρα» θα είναι πιο έντονα και θα περιλαμβάνουν – εκτός από την απαγόρευση διείσδυσης μη οργανωμένων στα μπλοκ τους – και ιδιαίτερα χοντρά και μακριά «κοντάρια» σημαιών, κράνη και δερμάτινα μπουφάν για τις δυνάμεις κρούσης ή περιφρούρησης. Αυτό βέβαια που αποτελεί πονοκέφαλο και για τα στελέχη του ΚΚΕ αλλά και για την αστυνομία είναι πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι… ενέδρες που είναι δυνατόν να τους στήσουν οι «αναρχικοί» καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας από το Πολυτεχνείο έως και την αμερικανική πρεσβεία διά μέσου των οδών Πατησίων, Αιόλου, Σταδίου, Συντάγματος και Βασιλίσσης Σοφίας. Ενδεχομένως λοιπόν να υπάρξει μια άτυπη συνεργασία με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ η οποία θα αναλάβει τη φύλαξη όλων των παρόδων ώστε οι διαδηλωτές να μην δεχθούν επιθέσεις από αυτούς. Αυτό που φαίνεται να απασχολεί επίσης όλες τις πλευρές είναι κατά πόσο το μπλοκ του ΚΚΕ θα διαλυθεί μόλις φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία ή θα προχωρήσει συντεταγμένο μέχρι τη συμβολή των λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Αλεξάνδρας όπου πλέον ο… κίνδυνος των «αναρχικών» αρχίζει να εκλείπει.
Το μειονέκτημα του κινούμενου πλήθους
Όπως είναι φυσικό όλα τα προαναφερόμενα είναι λογικό να έχουν κάνει τους αστυνομικούς να χάσουν τον ύπνο τους έστω κι αν ακόμη απαιτούνται έξι 24ωρα μέχρι να ξεκινήσει ο τριήμερος εορτ
Keywords
Τυχαία Θέματα