Ο Κουτρουμάνης αποκαλύπτει το σχέδιο για το ΙΚΑ στην Περιφέρεια

Στις αλλαγές που έρχονται στο περιφερειακό δίκτυο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ αναφέρεται αναλυτικά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο υπουργός θεωρεί ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λειτουργεί σήμερα με βάση τις ‘οργανωτικές δομές’ της εποχής του ’50, απαντά στον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, σε ερώτησή του, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που θα ανακύψουν από την ....
ενδεχόμενη κατάργηση Υποκαταστημάτων
ΙΚΑ στην Αργολίδα.

Ο κος Κουτρουμάνης με αφορμή την ερώτηση αναφέρεται στις αλλαγές που επίκεινται:

«Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λειτουργεί σήμερα με βάση τις ‘οργανωτικές δομές’ της εποχής του ’50, οι οποίες δεν βρίσκαονται σε αρμονία με το εσωτερικό περιβάλλον του Οργανισμού, λόγω των δομικών αλλαγών που έχουν επέλθει στον σκοπό και τις λειτουργίες του. Οι σημαντικότερες αλλαγές σχετίζονται με την απόσχιση του κλάδου Υγείας και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις λειτουργίες του (αντικατάσταση χειρόγραφων διαδικασιών με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΟΠΑ-ΙΚΑ, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΟΠΣ-ΙΚΑ και διάθεση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους συναλλασσόμενους / μείωση επισκεψιμότητας, κατάργηση δικαιολογητικών με αυτοματοποιημένη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών χωρίς τη διαμεσολάβηση του πολίτη / διαλειτουργικότητα). Επίσης οι υφιστάμενες οργανωτικές δομές του Οργανισμού δεν βρίσκονται σε αρμονία και με το εξωτερικό περιβάλλον και γενικότερα τη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα (λειτουργία ΚΕΠ, διοικητική διαίρεση της χώρας, συγκοινωνιακό δίκτυο, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις ανά γεωγραφική περιοχή κλπ).

Σήμερα το περιφερειακό δίκτυο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δραστηριοποιείται περιφερειακά σε 251 μονάδες τριών διαφορετικών οργανωτικών επιπέδων (21 Περιφερειακά Υποκαταστήματα, 149 Τοπικά Υποκαταστήματα και 81 Παραρτήματα).

Όμως, παρά το μεγάλο αριθμό περιφερειακών μονάδων, το ισχύον σήμερα οργανωτικό μοντέλο δεν ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της ζήτησης των πολιτών. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει μια γενικευμένη αρνητική δημόσια εικόνα, με βασικά χαρακτηριστικά την αναποτελεσματικότητα στους ελέγχους και την είσπραξη των εσόδων του και το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, ιδίως στον τομέα της απονομής συντάξεων, όπου παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Η ανάγκη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθίσταται επιτακτική, αφενός για τη βελτίωση των αδυναμιών της υφιστάμενης διάρθρωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφετέρου για λόγους που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες του, τις πρόσφατες νομοθετικές μεταβολές και το γενικότερο εξωτερικό περιβάλλον που δημιουργεί η παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ειδικότερα, οι λόγοι που επιτάσσουν την οργανωτική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι:

Το γεγονός ότι στην υφιστάμενη οργανωτική δομή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Δεν περιλαμβάνοντα
Keywords
Τυχαία Θέματα