Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΓΕΝΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η επιστολή του Παναγιότατου κ. Βαρθολομαίου προς τους Προκαθημένους των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και τον Μακαριότατο Κύπρου για συγκρότηση Συνδιασκέψεως το τέλος Αυγούστου σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια του Οικουμενικού Θρόνου να αντιπαλαίσει τις εθνοφυλετικές αξιώσεις των Εκκλησιών της Ρωσίας και της Ρουμανίας, αλλά και άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Με την κίνηση αυτή ο Παναγιότατος δείχνει την αποφασιστικότητά
του να προβάλει την “πενταρχία” των Πατριαρχών ως τη βάση του...
διοικητικού συστήματος της Εκκλησίας αλλά και τη σειρά στα Δίπτυχα.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ"
_____________

Γίνεται μάλιστα μια θαρραλέα - ίσως και ριψοκίνδυνη - έμμεση κίνηση, εκ μέρους του Πατριάρχη, να εντάξει έμμεσα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην “πενταρχία” ως Εκκλησία που ιδρύθηκε με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου.

Είναι αχρείαστο φυσικά να τονίσουμε ότι το Πατριαρχείο της Ρωσίας θα ενοχληθεί ιδιαίτερα από την προσπάθεια έμμεσης αναβάθμισης της Εκκλησίας της Κύπρου στην πέμπτη θέση στα πρεσβεία τιμής των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλώ μάλλον εφόσον η Εκκλησία της Κύπρου στην πρόσφατη Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο πρόσφερε a priori την πέμπτη θέση στο Πατριαρχείο Ρωσίας επειδή ήλπιζε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Εκκλησίας της Ρωσίας για την έκτη θέση στα Δίπτυχα.

Πλην όμως το Πατριαρχείο της Ρωσίας πρόβαλε το Πατριαρχείο Γεωργίας γι’ αυτή τη θέση και κατόρθωσε έτσι να βάλει σφήνα για την επίτευξη πανορθόδοξης συμφωνίας. Ηταν στρατηγικό λάθος της Εκκλησίας της Κύπρου να προσφέρει την πέμπτη θέση στη Ρωσική Εκκλησία χωρίς να έχει εχέγγυα απόλυτης βεβαιότητας της Ρωσικής υποστήριξης για την έκτη θέση. Ετσι και την αρχή της αρχαιότητας θυσίασε στο βωμό της σκοπιμότητας αλλά και την ρωσική υποστήριξη δεν εξασφάλισε.

Ευτυχώς η παρέμβαση των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Σερβίας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους επειδή υπέδειξαν στους Ρώσους ότι, αν η αρχαιότητα είναι το κριτήριο της θέσης στα Δίπτυχα, τότε η Γεωργία πρέπει να κατέχει την πέμπτη θέση και όχι η Ρωσία.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
___________

Απομένει να φανεί καταρχήν η αντίδραση των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου στην διευρευνητική αυτή επιστολή της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και η αντίδραση των άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στην κίνηση του Παναγιότατου.

Οτι δεν θα αρέσει η πρόσκληση σε πολλές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ούτε που χρειάζεται να συζητηθεί. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα θελήσουν να δημοσιοποιήσουν την απαξίωσή τους για την Συνδιάσκεψη του Φαναρίου ή αν θα προτιμήσουν να την απαξιώσουν χωρίς δημόσιες δηλώσεις μια και δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις για λογαριασμό των άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Ετσι κι αλλιώς δεν πρόκειται για Πανορθόδοξη Σύνοδο αλλά για Συνδιάσκεψη πέ
Keywords
Τυχαία Θέματα