Ο Π. Κοκκόρης για το Χαράτσι και την πρόσφατη Εγκύκλιο

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης, σε εκπομπή στο Flash Radio στις 2 Δεκεμβρίου του 2011 μίλησε για την εγκύκλιο για τις πληρωμές των τελών (χαράτσι) μέσω της ΔΕΗ. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Λιάκας: Έχουμε δεκάδες μηνύματα από ακροατές που λένε «και κόκαλα να είχε αυτή η εγκύκλιος θα είχε βγει πιο γρήγορα», και όχι ύστερα από 10 μέρες κι αφού έγινε όλο αυτό το αλαλούμ για το ποιοι
πληρώνουν και το ποιοι δεν πληρώνουν. Ήταν τόσο σπουδαίο να...
την βγάλουν νωρίτερα;
Κοκκόρης: Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πολύ δε περισσότερο αυτοί που διοικούν, ότι θα ταλαιπωρούνταν τόσο πολύ οι πολίτες από την εγκύκλιο για τις πληρωμές των τελών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι πολίτες πήγαιναν στην εφορία για να παραπονεθούν για λάθη στα τετραγωνικά μέτρα. Η εφορία τους έλεγε «εμείς δεν έχουμε τη βάση δεδομένων, πρέπει να πάτε στη ΔΕΗ». Πήγαιναν στη ΔΕΗ, η οποία όμως τους παρέπεμπε στο Δήμο ή στην Εφορία…
Οι υπηρεσίες είχαν δίκιο, γιατί, όπως τονίσαμε από την πρώτη μέρα που δημοσιεύτηκε αυτό το μέτρο, η ΔΕΗ έχει τη βάση των δεδομένων που χρησιμοποιείται σήμερα ως φορολογική βάση, και όχι η Εφορία. Αυτή η βάση όμως κατασκευάζεται από τις πληροφορίες που η ΔΕΗ παίρνει από το Δήμο στον οποίο ανήκουν οι πολίτες.
Έτσι λοιπόν οι πολίτες γίνονταν μπαλάκι αδικαιολόγητα και ασυντόνιστα. Φάνηκε για ακόμη μια φορά λοιπόν η αδυναμία πολιτικού συντονισμού, η αδυναμία σχεδιασμού και γενικότερα το ότι πολλοί εγκύκλιοι βγαίνουν στο πόδι.
Μόνο πρόσφατα δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος που επεξηγεί ότι οι πολίτες πρέπει να πάνε στο Δήμο για να πάρουν ένα χαρτί που να διευκρινίζει τα σωστά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους.
Παρόλα αυτά η ταλαιπωρία συνεχίζεται γιατί η εγκύκλιος ορίζει ότι αν διαπιστωθεί λάθος θα δοθεί προθεσμία ως τις 27 Ιανουαρίου του 2012 για να πάνε οι δημότες στο Δήμο τους και να κάνουν αίτηση να διορθωθούν τα στοιχεία σχετικά με τα τ.μ. ή την παλαιότητα ή τη σωστή τιμή ζώνης. Και στη συνέχεια θα γίνει η μεταφορά αυτών των δεδομένων από τον Δήμο στη ΔΕΗ για τις περαιτέρω διαδικασίες.
Οπότε για όσους έχουν πληρώσει την Α’ δόση, αν προλάβουν και γίνουν διορθώσεις, θα γίνει συμψηφισμός με τα ποσά της επόμενης δόσης και αν υπάρχει αρνητική διαφορά, τότε θα επιστραφούν τα ποσά.
Λιάκας: Αυτό με τις τριμελείς επιτροπές που θα γίνουν στις κατά τόπους εφορίες, πως το κρίνετε; Μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο;
Κοκκόρης: Κ. Λιάκα, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όταν δεν υπάρχει σαφήνεια, όταν δεν υπάρχει η πλήρης κατατόπιση και κατανόηση των εγκυκλίων, ορίζουμε κάποιες επιτροπές. Προσέξτε όμως. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και η εγκύκλιος λέει ότι πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι για να εξαιρεθεί το πρόσωπο στο οποίο ανήκει το ακίνητο από το ειδικό τέλος, και αυτό το πρόσωπο να διαβιεί σε μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες.
Όμως, αν δεν υπάρχουν αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, αντιλαμβάνεστε ότι πάλι θα προκληθεί σύγχυση και πάλι θα υπάρξουν συγκρούσεις. Θα περίμενα, αφού καθυστέρησε που καθυστέρησε αυ
Keywords
Τυχαία Θέματα