Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ​Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡ​ΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ


Το περασμένο Σαββατόβραδο 4 Φεβρουαρίου ήταν ξεχωριστό για την έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, το πανέμορφο χειμωνιάτικο Γύθειο. Μια πατριωτική εκδήλωση κύρους και υψηλών αξιώσεων έλαβε χώρα προκαλώντας κοσμοσυρροή. Με γενικό τίτλο «Ίμια και Λακωνικό ήθος» - και αφορμή την θλιβερή επέτειο, αλλά και την έκδοση του βιβλίου «Οι σύντροφοι του Αχιλλέα στα Ίμια» από τον .........
Χαρίλαο Δαμιανάκο - η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγίας Τριάδος ικανοποίησε και τους πιο απαιτητικούς από τους εκατοντάδες Μανιάτες και Λάκωνες - από κάθε γωνιά της πατρώας γης - που κατέφτασαν από νωρίς στον φιλόξενο χώρο και βέβαια ικανοποίησε και τούς διοργανωτές: εκδοτικό οίκο «Αδούλωτη Μάνη», Πατριωτικό Σύνδεσμο Λακωνίας και Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης (έδρα Γύθειο).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δυναμικό χαιρετισμό από τον Πρόεδρο τού Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας ιατρό Γεώργιο Λουκάκο. «Δεκαέξι χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα και η μνήμη αντιστέκεται. Όσο η Ελλάδα γεννάει τέτοιους ήρωες θα είναι πάντα ζωντανή. Και στο γαλάζιο, το Ελληνικό Αιγαίο δεν χωράνε ούτε γκρίζες ζώνες, ούτε γκρίζοι λύκοι, ούτε γκρίζες πολιτικές». Για να καταλήξει με έμφαση: «Εμείς έχοντας παράδειγμα τους τρεις ηρωικούς εθνομάρτυρες θα κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες. Ο Έλληνας και την πείνα την αντέχει αν χρειαστεί, και τις κακουχίες. Άλλωστε το έχει αποδείξει. Αυτό που δεν αντέχει και δεν ανέχεται είναι τις προσκυνημένες κυβερνήσεις».

Το λόγο πήρε ο Μανιάτης Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ίων Δραγούμης» και πολυγραφότατος συγγραφέας Χρίστος Γούδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με ένα «αιχμηρό» κείμενο που έγραψε την θλιβερή νύχτα των Ιμίων (31 Ιανουαρίου 1996), το οποίο καμία αθηναϊκή εφημερίδα τότε δεν δημοσίευσε. Και συνέχισε: «Δεκαέξι χρόνια μετά, η Ελλάδα παραμένει ένα φρούριο πολιορκημένο που μέσα του αλωνίζει ελεύθερος ο εχθρός». Αναφέρθηκε στους τρεις ηρωικούς αξιωματικούς μας Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό, αλλά και στην τύχη των δεκατριών Τούρκων της «ομάδας Καρντάκ» που είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση των Ιμίων και βρέθηκαν όλοι νεκροί, τους επόμενους μήνες, σε ατυχήματα ή δολοφονίες! «Ο Θεός της Ελλάδος με την θεοδικία του ή η εφαρμογή της παρότρυνσης των αρχαίων προγονικών θεών μας «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»; Εσείς να δώσετε την απάντηση» είπε! Και κατέληξε: «Μια πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στο ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι επαιτείες και οι παρακλήσεις στην Εσπερία και την αμερικάνικη - άγρια - Δύση δεν διασφαλίζουν την εθνική μας ακεραιότητα. Οι Έλληνες έχουν σήμερα ανάγκη να νοιώσουν περήφανοι».

Ο επόμενος ομιλητής μόλις είχε φτάσει από την Αθήνα. Πρόκειται για τον γνωστό αρθρογράφο και φίλο του Αντώνη Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και την πολιτική ηγεσία τότε και τώρα, τονίζοντας την ανάγκη και απαίτηση του παραδείγματος από κάθε ταγό και ηγέτη του Ελληνικού λαού, αλλά και την ανάγκη/απαίτηση ανάκτησης τη
Keywords
Τυχαία Θέματα