Ο Σαρκοζί ετοιμάζει πακέτο λιτότητας πριν τις εκλογές του 2012

Με στόχο την μείωση του ελλείμματος και μία λιτή προεκλογική χρονιά πριν την επερχόμενη αναμέτρηση τον Απρίλιο του 2012, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει στα σκαριά τις νέες περικοπές. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, πρόκειται να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα του θα.....
καταφέρει να αποφύγει την κρίση πριν αυτή βρεθεί στο κεφαλόσκαλό της.

Αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί
συνάντηση του Σαρκοζί με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και τον υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν για να συζητήσουν το νέο, «προεκλογικό» budget της χώρας που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της κρίσης από τα δικά τους εδάφη.

Αν και στη Γαλλία η λέξη «λιτότητα» είναι ταμπού –από το 2007 όταν ο Φιγιόν και η τότε υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δεχτεί σφοδρή επίπληξη επειδή την χρησιμοποίησαν, διότι θυμίζει χρόνια «στενά» για τη Γαλλία- μόλις εχθές, ο νομοθέτης Ζαν-Φρανσουά Κοπ του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα αποπνέουν αέρα «λιτότητας».

«Ο Σαρκοζί δεν φοβάται πια να κάνει χρήση της λέξης ‘λιτότητα’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Ζεράρ Γκρουνμπέρ. «Ακόμα και με τα νέα μέτρα και την εξαγγελία αυτών θα παραμείνει αγαπητός στους ψηφοφόρους παρόλο που θα αγγίξει την φορολογία και τις ασφαλίσεις. Άλλωστε δεν μιλάμε για φοβερές αλλαγές, παρά μόνο για μέτρα μέσω των οποίων επιθυμεί να δείξει υπευθυνότητα».

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει 10 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος, με σχετική φορολογία στα υψηλά εισοδήματα και έλεγχο των επενδυτών εκτός συνόρων.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα