Οχτώ μυστικά για την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στο μέτωπο της Οικονομίας. Η αδυναμία της Ελλάδας να προσεγγίσει τους στόχους που είχε συμφωνήσει, θέτει σε κίνδυνο την 6η δόση και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Παράλληλα η Ευρώπη «τρέμει» την περίπτωση που το ελληνικό φαινόμενο εξελιχθεί σε ντόμινο και πάρει στον.....
«πάτο» και τις υπόλοιπες Οικονομίες των κρατών μελών.

Στο τραπέζι πέφτουν πολλά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και μετά τις
τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα και τη ρήξη των σχέσεων με την κυβέρνηση, ακούγεται έντονα ο όρος ελεγχόμενη ή συντεταγμένη χρεοκοπία.

Ας δούμε όμως τι θα σήμαινε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα και τους πολίτες.

Αν αύριο η χώρα κήρυσσε χρεοκοπία θα σήμαινε αυτόματα στάση πληρωμών στο Δημόσιο. Φυσικά δεν εννοούμε μόνο τους μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, με μια ενδεχόμενη πτώχευση, το Δημόσιο θα αδυνατούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε ανάγκες νοσοκομείων, σχολείων κλπ.

Επίσης θα υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο οι τράπεζες να βάλουν «λουκέτο» αργά ή γρήγορα, καθώς οι οικονομικές συναλλαγές θα κατέρρεαν, όπως φυσικά και τα έσοδά τους. Οι εξαγωγές προϊόντων θα κατέρρεαν ή θα γίνονταν με όρους ασύμφορούς, ενώ για να δανειστεί και πάλι η χώρα θα έπρεπε να περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα. Όλα αυτά βεβαίως συνεπάγονται κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας.

Αδυναμία δανεισμού

Μία από τις χειρότερες επιπτώσεις είναι η αδυναμία δανεισμού από τις αγορές για πολλά χρόνια. Όπως είναι φυσικό η εμπιστοσύνη των δανειστών θα είναι στο ναδίρ.
Το όφελος θα είναι η μείωση του χρέους, η έκταση της οποίας οριστικοποιείται με τους δανειστές. Στην περίπτωσή μας είναι αμφίβολο το όφελος εάν η χρεοκοπία συνοδευθεί με αποχώρηση από την ευρωζώνη, διότι το ευρώ, νόμισμα στο οποίο έχει συναφθεί σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων, θα είναι πλέον ξένο συνάλλαγμα.

Τι θα κάνουν οι δανειστές

Πριν η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών, έχει έρθει από πριν σε συνεννόηση με τους δανειστές ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για αμφότερες τις πλευρές. Οι δανειστές είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να βοηθήσουν την κατάσταση, για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρώπη και να δημιουργήσουν μια κατάσταση διαχειρίσιμη.
Όσο περισσότερο προετοιμασμένη είναι η χώρα για το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, τόσο καλύτερα μπορεί να διαπραγματευθεί.

Τα «χαρτιά» της Ελλάδας

Μιλώντας με όρους τζόγου, η Ελλάδα αν φτάσει στο σημείο να κηρύξει χρεοκοπία, δεν θα έχει πλέον κανένα χαρτί στα χέρια της. Έτσι οι δανειστές θα αποβάλλουν από το τραπέζι τη χώρα και το παιχνίδι θα το παίζουν εκείνοι. Αυτή τη στιγμή το Eurogroup ελέγχει απολύτως τη διαδικασία συντεταγμένης χρεοκοπίας, ενώ η χώρα μας δεν διαθέτει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί (πλην της αβέβαιης απειλής κατά του ευρώ).

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Όπως έχουμε αναφέρει π
Keywords
Τυχαία Θέματα