Οι δημοσιογράφοι και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις

Δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους συναδέλφους που εργάζονται στα ΜΜΕ του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά αν κρίνουμε από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν κατά την ανακοίνωση της Πράξης ταυ Υπουργικού Συμβουλίου, για την τροπολογία εξαίρεσής τους από το Βαθμολόγιο-Μισθολόγιο του ν 4024, βάση της οποίας οι αμοιβές τους θα καθορίζονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, «ύστερα από διαβούλευση με τις.....
συνδικαλιστικές τους οργανώσεις», τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι καθόλου ευοίωνα.
Σε ότι αφορά
την Τροπολογία, σχεδόν τους ειπώθηκε: ή αυτήν ή τίποτα! Και αυτό παρά το γεγονός ότι η καταργηθείσα διάταξη του Νόμου δεν «στεκόταν πουθενά» και γι αυτό τροποποιήθηκε. Δηλαδή δεν έγινε χάρη στους δημοσιογράφους, απλά η Κυβέρνηση διόρθωσε το λάθος της για να μην είναι εκτεθειμένη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Και μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι κάπως έτσι θα γίνεται και με τις αποδοχές. Θα λένε τη γνώμη τους οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, και οι υπουργοί θα αποφασίζουν εκείνο που θέλουν. Δεν θα καταλήγουν σε κάποια συμφωνία με υπογραφές όπως γίνεται μεταξύ ΕΙΗΕΑ- ΕΣΗΕΑ ή ΕΣΗΕΑ –ΕΡΤ.
Οπότε αν οι αποφάσεις ΚΥΑ δεν είναι ικανοποιητικές, τότε οι δημοσιογράφοι θα καταφεύγουν σε απεργίες.
Αλλά δεν είναι το ίδιο να τα βάζεις με ένα νόμο, ή με έναν-δύο υπουργούς. Ο Νόμος είναι απρόσωπος, και θέλει να συμφωνήσει η πλειοψηφία των βουλευτών, ή ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, για να αλλάξει. Βέβαια και οι δυο υπουργοί μπορεί να έχουν τις δικές τους «σκληρές» απόψεις. Ομως υπάρχει το ενδεχόμενο αφ ενός να αλλάζουν κατά καιρούς, και αφ ετέρου να διαπιστώνουν ότι δεν πρέπει, για λόγους υποκειμενικούς, να συμπεριφέρονται αδιάλλακτα στους δημοσιογράφους. Κι αυτό είναι μια καλή άποψη.
Ωστόσο οι συνάδελφοι πρέπει να τα έχουν αυτά υπ όψη τους και να είναι προετοιμασμένοι για όλα. /1-1-12/

http://www.koutouzis.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα