ΟΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
Διαβάζω πάντοτε επί τροχάδην άρθρα και ανταποκρίσεις που αναφέρονται στους λεγόμενους “Διαθρησκειακούς διαλόγους” διότι τους θεωρώ εξ ορισμού φαιδρούς.

“ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ” ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Τι θα πει “Διαθρησκειακοί διάλογοι”;

Οι διάλογοι που έκανε ο Απόστολος Παύλος με τους Εβραίους στις Συναγωγές και...
με τους ειδωλολάτρες στην Πνύκα και αλλού;

Και ποιος νουνεχής άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να έχει αντίρρηση για τέτοιους διαλόγους;

Διάλογοι, όπως αυτούς που έκανε ο Αγιος
Κωνσταντίνος (μετέπειτα Μοναχός Κύριλλος ο φωτιστής των Σλάβων) ή ο Αγιος Δαμασκηνός και ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς με τους μουσουλμάνους;

Και τι σόι ορθόδοξος χριστιανός είναι αυτός που αρνείται να ακολουθήσει την οδό των Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ “ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ”;

Με τον όρο “Διαθρησκειακοί διάλογοι” σήμερα εννοούν κάτι διαφορετικό. Επιδιώκουν την προώθηση ενός κλίματος αλληλοκατανόησης και ανοχής των οπαδών των διαφόρων θρησκειών. Οχι διάλογο για την αλήθεια του Θεού.

Θα ερωτηθώ ίσως. Καλά γιατί θεωρείς αυτής μορφής τους διαλόγους φαιδρούς; Γιατί χρησιμοποιείς ένα τόσο σκληρό όρο; Γιατί είναι ανεπίτρεπτο να διεξάγονται, αν αποφεύγονται οι συμπροσευχές με τους αλλόθρησκους και αν οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι κηρύττουν τον αληθινό Θεό και εξηγούν ότι η πίστη μας δεν μας επιτρέπει να γινόμαστε βίαιοι και εχθρικοί προς τους συνανθρώπους μας επειδή έχουν διαφορετικές δοξασίες από τις δικές μας;

ΦΑΙΔΡΟΙ ΟΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Απαντώ: Τους θεωρώ φαιδρούς επειδή, αντί να ασχοληθούν σοβαρά με την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τον απηνή διωγμό που υφίστανται οι χριστιανοί, στις Ισλαμικές χώρες, διοργανώνουν Ημερίδες, φιέστες και πανηγύρεις, κάνουν συμπροσευχές και διάφορα άλλα παρδαλά και αντικανονικά τα οποία ούτως άλλως παράγουν μηδενικό αποτέλεσμα ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών.

ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Οι χριστιανοί ανά την υφήλιο υφίστανται τρομερούς διωγμούς. Οι απηνείς διώκτες τους είναι Ισλαμιστές. Αυτά για να μην κοροιδεύουμε εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών. Ούτε οι Σιχ, ούτε οι Βουδιστές, ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι οποιοιδήποτε άλλοι, καταπιέζουν παντοειδώς - ακόμη και δολοφονούν - χριστιανούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Οι Ισλαμιστές το κάνουν.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τους εμπερίστατους αδελφούς μας που στενάζουν κάτω από την μπότα των μουσουλμάνων δεν έχουμε παρά να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ;

Ποιος μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους καταπιεζόμενους χριστιανούς σε χώρες που επικρατεί το Ισλάμ;

Μόνον οι Δυτικές χώρες και μάλιστα η Ευρωπαική Ενωση και οι ΗΠΑ, αν απειλήσουν μ
Keywords
Τυχαία Θέματα