Οι εκλογές στην Ελλάδα τέλειωσαν: Ας τυπώσουμε κι άλλο χρήμα

Του Patrick Allen (CN)

Έχοντας δει τη δυσμενή επιρροή της στις παγκόσμιες αγορές κατά τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, μετά από ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα βάσει του οποίου οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα μέτρα λιτότητας και τους όρους της διάσωσης έτσι .....
όπως τέθηκαν από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Με τα σκληροπυρηνικά κόμματα τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά να είναι οι μεγαλύτεροι
κερδισμένοι των εκλογών της Κυριακής, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι ο σχηματισμός της οποιασδήποτε κυβέρνησης συνασπισμού θα συνεπάγεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την Ελλάδα.

Με το άκουσμα των σχετικών αυτών ειδήσεων, οι μετοχές στις ασιατικές αγορές σημείωσαν απότομη μείωση όπως και οι ευρωπαϊκές, καθώς οι αναλυτές έσπευσαν να προβλέψουν την εικόνα της αστάθειας στην αγορά και την πολιτική αβεβαιότητα.

«Η λιτότητα χάνει έδαφος παντού. Οι εκλεγμένοι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν όταν προσπάθησαν να επιβάλουν τα μέτρα λιτότητας περικόπτοντας τα ελλείμματα ή ελαττώνοντας τις κοινωνικές πολιτικές» δήλωσε ο David Kotok, CIO της Cumberland Advisors σε σχετικό του σημείωμα.

«Η ελληνική συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ απειλείται άμεσα τώρα, με σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια» δήλωσε στο tweeter ο Nouriel Roubini, ιδρυτής του Roubini Global Economics μετά την ανακοίνωση των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Το «αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πολύ πιο σοβαρό από ό, τι το γαλλικό καθώς οδηγεί στο χάος, ενώ ο Ολάντ θα αποδειχθεί ότι είναι μέτριος», πρόσθεσε ο Roubini.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ελλάδα ήταν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλή τον Αλέξη Τσίπρα. Κερδίζοντας τις 52 από τις 300 έδρες του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα είναι ζωτικής σημασίας η διενέργεια προσπαθειών από τον ίδιο για σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο ο Τσίπρας πιστεύει ότι έχει την εντολή να «ακυρώσει το μνημόνιο της βαρβαρότητας» έτσι όπως τέθηκε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του πακέτου διάσωσης της χώρας από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

«Αυτή είναι η κρίση που όλοι μας φοβόμαστε», δήλωσε ο Κάρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics μετά το τέλος των εκλογών στην Ελλάδα. «Μία αρνητική κυβέρνηση που θα απορρίψει το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. και που θα ωθήσει τη χώρα σε αναστολή πληρωμών. Μία σκληροπυρηνική κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και θα επιφέρει καίριο χτύπημα στους ισολογισμούς ακόμα και των πιο ισχυρών θεσμικών οργάνων (υπονοώντας την Ε.Κ.Τ.)».

Η αγορά θα πρέπει τώρα να παρακολουθεί την Ε.Κ.Τ. πολύ στενά για οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι έτοιμη να δράσει για να αυξήσει την εμπιστοσύνη. «Με μειωμένη λιτότητα, θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για την Ε.Κ.Τ. να τυπώσει χρήμα. Τα ρευστά διαθέσιμα της Ε.Κ.Τ. αποτελούν μία συνιστώσα των επί μέρους εισφορών των 17 χωρών-μελών της. Το πολιτικό momentum ωθεί προς την κατεύθυνση περισσότερης νομισματικής χαλάρωσης. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα άλλο
Keywords
Τυχαία Θέματα