Οι Έλληνες το έριξαν στις... διαθήκες

Το μεγάλο κόστος επιβάρυνσης έχει οδηγήσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων σε βουτιά της τάξεως του 90%, με τους Έλληνες να επιλέγουν τις διαθήκες για τη διευθέτηση τέτοιων υποθέσεων.
Με την πτώση στις μεταβιβάσεις να έχει γίνει αισθητή από το 2008, μετά τη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων η μείωση είναι κατακόρυφη, σημειώνοντας σε όγκο συναλλαγών το χαμηλότερο επίπεδο εικοσαετίας.
Αυτό οφείλεται κατά βάση
στην.....
εκτίναξη του κόστους μεταβίβασης και κυρίως της υποχρέωσης να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρέτου.
Οι συμβολαιογράφοι, ζητώντας να αποσυρθούν κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να "βουλιάξουν" τα ειρηνοδικεία με την επιχειρούμενη μεταφορά νέας ύλης τη στιγμή που ήδη δέχονται 2.500 αιτήσεις μηνιαίως για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ενώ παραμένουν σημαντικά κενά στη στελέχωση και υποδομή τους.
"Στη διαδικασία αυτή υποχρεούνται χωρίς καμία εξαίρεση το σύνολο των ιδιοκτητών ακόμη και όσα κτίστηκαν πριν το 1955, διατηρητέα κτίρια, κτίσματα εκτός σχεδίου και εντός οικισμών", αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς, Κώστας Βλαχάκης, στρέφοντας τα πυρά προς τις εξπρές νομοθετικές διατάξεις που σχεδίασε το καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση και ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει για πολλοστή φορά.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες
Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα στοιχεία που δίνουν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4014 έχει εξαφανίσει τις γονικές παροχές και τις δωρεές και ο κόσμος έχει στραφεί σε συντριπτική πλειοψηφία στις διαθήκες, προσδιορίζοντας την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατο.
Εξαιτίας των αντισυνταγματικών, όπως χαρακτηρίζουν, οι συμβολαιογράφοι αυτών διατάξεων, κάποιος που επιθυμεί να μεταβιβάσει ένα ακίνητο που απέκτησε λόγω κληρονομιάς το 1957 είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την οικοδομική άδεια.
Στην περίπτωση μάλιστα που το αρχείο της αρμόδιας πολεοδομίας έχει καταστραφεί η τακτοποίηση είναι αδύνατη. Σε όσες δε περιπτώσεις χρειάζεται και μπορεί να γίνει από το μηχανικό ανασύσταση φακέλου το κόστος ξεκινά από τα 7.000 ευρώ.
Το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη και για τις μεταβιβάσεις αδόμητων αγροτεμαχίων, οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και την αξία τους.
Κάποιος που θέλει να μεταβιβάσει έξι αγροτεμάχια, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Κώστας Βλαχάκης, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τη βεβαίωση μηχανικού που κοστολογείται ανά αγροτεμάχιο στα 300 έως 500 ευρώ, καθώς επίσης και με το εξαρτημένο τοπογραφικό, για το οποίο η δαπάνη ξεκινά από τα 600 και φτάνει τα 1.200 ευρώ.
Η μεταβίβαση θα κοστίσει συνολικά 9.000 ευρώ και αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για τα ελληνικά νοικοκυριά, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των ακινήτων.
http://news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα