Οι καυτές πατάτες του Βενιζέλου

Δεκαπενταύγουστο με τον Β. Σόιμπλε, τον Όλι Ρεν και τον Τσαρλς Νταλάρα ...έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς ακόμα και στην ολιγοήμερη απόδρασή του από την Αθήνα, δεν έλειψαν οι....
καθημερινές τηλεφωνικές επαφές μαζί τους προκειμένου να «τρέξουν» τόσο η υλοποίηση του PSI όσο και η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό και κυρίως χωρίς αποκλίσεις έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας.

Οι ελεγκτές της τρόικας, πιάνουν δουλειά στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την προσεχή Πέμπτη αναμένεται εκ νέου το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο θα προετοιμάσει την επίσκεψη. Στο τραπέζι τίθεται η δόση του Σεπτέμβρη ύψους 6 δις ευρώ, η έκτη του υφιστάμενου δανείου των 110 δις ευρώ, για την οποία το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε να αποτελεί ιδανικά την πρώτη του νέου πακέτου ενίσχυσης της Ελλάδας συνολικού ύψους 109 δις ευρώ.

Ασχέτως αν τελικά η δόση είναι η πρώτη του νέου δανείου, είτε η έκτη του παλαιού , το οικονομικό επιτελείο καλείται να περάσει δύσκολες εξετάσεις σε τρία κυρίως μέτωπα:

1. Το νέο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη, παρ' ότι θεωρητικά το ενιαίο μισθολόγιο θα είχε κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουλίου.

Με δεδομένο όμως ότι μεγάλο μέρος από το «ψαλίδι» πέρασε με τις περικοπές επιδομάτων - τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη ψηφιστεί- σχεδιάζεται να ζητηθεί πίστωση χρόνου από την τρόικα με το επιχείρημα της ένταξης και των ειδικών μισθολογίων. Αν το επιχείρημα δεν περάσει, θα υπάρξει πρόβλημα.

2. Το φορολογικό. Παράλληλα με την έλευση της τρόικας στις 22 Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να γράφει το προσχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του φορολογικού.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το νομοσχέδιο θα γραφεί από κοινού με την τρόικα και αυτό ενισχύεται για παράδειγμα από την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ...αποφύγει την εφαρμογή της μετάταξης του κλάδου εστίασης στο ΦΠΑ 23% που προβλέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου, ή τουλάχιστον να μειώσει στον ελάχιστο δυνατό το χρόνο εφαρμογής του μέτρου.

Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με τα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπονται - εκ της μετατάξεως της εστίασης στο 23%- για φέτος και με τα 700 εκατ. ευρώ για το 2012. Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη.

3. Οι αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου (συν 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ) και τα χρονικά περιθώρια με τις αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης στενεύουν α
Keywords
Τυχαία Θέματα