Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντίθετοι στις λιγοστές ευκαιρίες ανάπτυξης στη δοκιμαζόμε​νη επαρχία

Πρόσφατα, ο Ευρωβουλευτήςτων Οικολόγων Πράσινων, κ.Μ.Τρεμόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στην ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή επιχειρώντας να ακυρώσει την κατασκευή φράγματος επί του ποταμούΑλιάκμονα στο ύψος του Νεστορίου Καστοριάς. Ο κ.Τρεμόπουλος, στην ερώτησή του,υιοθετεί και προβάλει σχεδόν αυτολεξεί τις απόψεις και τους ισχυρισμούς της ΜΚΟ«Καλλιστώ» γεγονός που εγείρει ερωτηματικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τηνεπάρκεια της τεκμηρίωσης και .............
την σκοπιμότητα των θέσεων του.

Με τη συγκεκριμένηερώτηση, το κόμμα
των Οικολόγων Πράσινων αποδεικνύεται πως αγνοεί προκλητικά τηντραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία καιπροσπαθεί με κάθε μέσο, (παραπληροφόρηση - κινδυνολογία), να ακυρώσει μία απότις ελάχιστες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στηνασφυκτική και καλπάζουσα ανεργία της περιοχής, προβάλλοντας αυθαίρετες καιαντιεπιστημονικές απόψεις και αγνοώντας προκλητικά τις μελέτες των ειδικώνεπιστημόνων και μελετητών αλλά και την θέση της τοπικής κοινωνίας.

Στην αγγλική εκδοχή τηςερώτησής του, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρει μεταξύ άλλων ότιτο υπό κατασκευή φράγμα του Νεστορίου θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη 823στρεμμάτων, η οποία, πέραν των άλλων «κινδύνων» και «καταστροφών» που θαεπιφέρει, κατά τον κ.Τρεμόπουλο, θα κατακλύσει «χιλιάδες εκτάρια»,δηλαδή δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, παραγωγικού δάσους. Το κόμμα των ΟικολόγωνΠράσινων, με «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο, επιχειρεί να «μετατρέψει» τα 823στρέμματα μιας τεχνητής λίμνης σε «δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραγωγικούδάσους» που καταστρέφεται. Και όλα αυτά, ενώ η συνολική επιφάνεια της υπόκατάκλυση δασικής έκτασης από τα νερά της τεχνητής λίμνης είναι περίπου 350στρέμματα, όπως διαβεβαιώνει η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Καστοριάς με τιςαρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες.

Δεν γνωρίζουμε αν τοπαραπάνω «λάθος» στην αναφορά του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων έγινεσκοπίμως ή οφείλεται σε κάποιο «τυπογραφικό λάθος». Σε κάθε περίπτωση όμως, τοαποτέλεσμα της ερώτησης αυτής συνιστά μια άκρως επικίνδυνη παραπληροφόρηση, καιμάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δυσφημεί τη χώρα μας και τηντοπική κοινωνία της Καστοριάς, απαξιώνει και θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο ένααναπτυξιακό έργο το οποίο έφθασε σε φάση κατασκευής μετά από πολύχρονηδιαδικασία ολοκλήρωσης όλων των μελετών, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκήςκαι της Ελληνικής νομοθεσίας.

Η Π.Ε Καστοριάς, αναφέρειχαρακτηριστικά για το θέμα πως «Η διαστρέβλωση των στοιχείων ή και ητμηματική παρουσίαση τους που «συνειρμικά οδηγούν» στη πρόβλεψη καταστροφικώνκαι μη αναστρέψιμων επιπτώσεων για τη περιοχή εγείρει εύλογαερωτήματα...». Στην ίδια ανακοίνωση της Π.Ε Καστοριάς θίγεται και τοχρονικά άτοπο της παρέμβασης: «Η όποια παρέμβαση σε ότι αφορά τοσυγκεκριμένο έργο θα ήταν αξιολογήσιμη, ίσως και να λειτουργούσε εποικοδομητικά,στο χρόνο έγκρισης του συνόλου των προπαρασκευαστικών διοικητικών πράξεων οιοποίες ήταν ιδιαίτερα πολλές και η ολοκλήρ
Keywords
Τυχαία Θέματα