Οι προγραμματικές τελείωσαν, τώρα... τρέχουμε!

Οταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε προχθές στη Βουλή πως πλέον «κάθε μέρα μετράει για... εβδομάδα και η εβδομάδα για μήνα», είχε προφανώς κατά νου ό,τι θα συμβαίνει από σήμερα και όλες τις επόμενες μέρες, μέχρι την τελική κρίση για την 6η δόση.

Νέος προϋπολογισμός, παζάρια για το «κούρεμα» των ομολόγων και όλα αυτά υπό το βλέμμα των επικεφαλής
της Τρόικα που πιάνουν ξανά δουλειά από σήμερα στην Αθήνα, είναι το....
«πακέτο 3 σε 1» που θα κρίνει τελικώς τα πάντα για την τύχη του χρέους της Ελλάδος και την παραμονή ή μη της χώρας μας στο ευρώ.

Στην Αθήνα κατέφθασαν οι σκληροί της Τρόικα. Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάζους Μαζούχ θα ανακοινώσουν στην νέα κυβέρνηση τις αξιώσεις των δανειστών και θα ζητήσουν πολιτικές διασαφηνίσεις και δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα εξετάζουν ήδη τον προϋπολογισμό και διαπιστώνουν μεγάλες αστοχίες.

Από το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει το πιο «παράξενο» κρατικό προϋπολογισμό, που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012, αλλά υπό συνθήκες μεγάλης ύφεσης και ανεργίας.

Θα έχει δύο βασικά σενάρια για το έλλειμμα, με μία «τυπική» πρόβλεψη για έλλειμμα 7% του ΑΕΠ (έναντι 9%-9,2% εφέτος) και μία ... αισιόδοξη για έλλειμμα 4,5%-5%, εφόσον πάει καλά η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) που θα ελαφρύνει από δαπάνες 4-4,5 δισ. ευρώ τον νέο κρατικό προϋπολογισμό και τον Ελληνα φορολογούμενο.

Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο αφού, στη συζήτηση για το PSI που σχεδίασαν οι κυβερνήσεις, μπαίνουν τώρα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κάτοχοι δηλαδή των ελληνικών ομολόγων. Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Φρανκφούρτη όπου διεξάγονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Εκεί μετέχουν ξένες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που... θα πάνε για «κούρεμα» έως 50%, σύμφωνα με το σχέδιο που τους ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Όπως όλα δείχνουν, οι ομολογιούχοι θα πιέζουν για μικρότερο κούρεμα και μεγαλύτερες αποδόσεις («κουπόνι») στα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα αντικαταστήσουν εκείνα της περιόδου 2012-2020.

Οι ξένοι τραπεζίτες θα ζητήσουν υψηλότερο επιτόκιο -της τάξεως του 8%- στα νέα ομόλογα, που θα συνδεθεί και με «ρήτρα ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει για μέσο επιτόκιο 6%. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το τελικό κούρεμα που υφίστανται φθάνει στο 70%, ποσοστό που δεν μπορούν να δεχθούν.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα