Οι Βλάχοι κάνουν συμπόσιο για να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες!

Διάσπαση στους βλάχικους κύκλους, διότι κάποιοι θέλουν τη δημιουργία ξεχωριστού έθνους!
Να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες θέλουν οι Βλάχοι, αφού το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και περισσότερες οι φωνές, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα, που ζητούν τη.....
δημιουργία βλάχικου έθνους. Για το σκοπό της ενίσχυσης της ιδέας της ελληνικότητας των βλαχώφωνων
οργανώνεται συμπόσιο στον Αλμυρό Βόλου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης
Μαγειρίας λέει σχετικά: " Η πρωτοβουλία μας στοχεύει στη διεπιστημονική και κυρίως ψύχραιμη έρευνα των θεμάτων που αφορούν στους Βλάχους. Έχουμε αναμφίβολα κάνει μια επιτυχημένη αρχή την οποία κι επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία, συνεργάζεται με τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο τη βλαχική θεματολογία, ερευνούν κι αναστοχάζονται το παρελθόν και το παρόν με μέθοδο αυστηρά επιστημονική».

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του «12ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου. Το συμπόσιο πραγματοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Αλμυρού, και τον Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού
Για δύο ημέρες, πάνω από 300 άτομα από Συλλόγους όλης της χώρας, συγγραφείς, ερευνητές και πανεπιστημιακοί θα μελετήσουν την ιστορία, τη λαογραφία και τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής στην οποία για πρώτη φορά φιλοξενείται το σεμινάριο.
Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση η οποία εκτός της προβολής της ευρύτερης περιοχής θα αποφέρει και σημαντικά νέα στοιχεία για τους Βλαχόφωνους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.
Το πρόγραμμα των εισηγήσεων αποτελείται από δέκα ομιλητές, με εισηγήσεις οι οποίες αφορούν τον Αλμυρό, τη Σούρπη, την Μιτζέλα, το Σέσκλο και το Βελεστίνο. Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συμποσίου έχει ως εξής:
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου
14:00-15:00 Αφίξεις συνέδρων-Εγγραφές
15:30-17:30 Εργαστήρια χορού
20:30-21:00 Χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας στην κεντρική πλατεία Αλμυρού
18:00 Έναρξη Συμποσίου – Χαιρετισμοί επισήμων
Πρόγραμμα Εισηγήσεων
18.15: Δημήτρης Τσούτσας, Πρόεδρος Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, Αντιδήμαρχος Αλμυρού - «Η ιστορική διαδρομή των Βλάχων του Αλμυρού»
18.35: Γιώργος Τσολάκης, Νομικός, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας - «Ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι.»
18.55:Τριαντάφυλλος Σπανός,-Καθηγητής Θεολόγος, ερευνητής - «Η Σούρπη, το μεγάλο Βλαχοχώρι του κάμπου του Αλμυρού»
19.30: Σταυρούλα Γκάγκα, Mεταπτυχιακή φοιτήτρια ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - «Η Βλάχικη ταυτότ
Keywords
Τυχαία Θέματα