Όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν Γερμανικά.

Μανία γερμανομάθειας φαίνεται ότι έχει πιάσει τους Έλληνες τον τελευταίο ένα -ενάμιση χρόνο. Η προφανής αιτία είναι ότι, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, το «Γερμανικό όνειρο» του Έλληνα (επίδοξου) μετανάστη αναβιώνει εν έτει 2012. Και μάλλον όχι άδικα. Όταν διαβάζει κανείς για «ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Γερμανία» που τον περιμένουν, λογικό είναι να το....
σκέφτεται.

Βασική προϋπόθεση βέβαια για να κάνεις το «άλμα», είναι να μάθεις τη γλώσσα. Χωρίς αρκετά καλή γνώση της γλώσσας δύσκολα θα βρεις δουλειά στη Γερμανία (εκτός εάν πρόκειται για καθαρά χειρωνακτική
εργασία) και ακόμα πιο δύσκολα θα αφομοιωθείς.
Η Κα Ελισάβετ Τζεχερίδου, υπεύθυνη σπουδών των κέντρων ξένων γλωσσών ΕΥΡΩΔΙΑΣΤΑΣΗ, τα οποία είναι εξειδικευμένα στην εκπαίδευση ενηλίκων, αναλύει παρακάτω μερικές από τις διαστάσεις του φαινομένου της «γερμανομανίας».

Ε: Κα Τζεχερίδου, υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ενδιαφερομένων για την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας;

Α: Σαφώς. Εμείς ως Ευρωδιάσταση έχουμε φέτος (2011-2012) μία αύξηση της τάξης του 20%, τόσο σε ότι αφορά τους αρχάριους σπουδαστές, όσο και σε ότι αφορά τους σπουδαστές που πήραν το πρώτο πτυχίο (Zertifikat B1) και συνεχίζουν.
Ε: Τι ηλικίες είναι συνήθως οι σπουδαστές των Γερμανικών;

A: Οι ηλικίες ξεκινάνε από 18-20 και φτάνουν μέχρι και άνω των 50. Βέβαια, οι σπουδαστές που δηλώνουν ότι μαθαίνουν Γερμανικά για να φύγουν στη Γερμανία είναι συνήθως μεταξύ 30 και 35.
Ε: Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν αυτοί οι σπουδαστές;

A: Η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για ένα 30-40% του συνόλου των σπουδαστών, αλλά βέβαια μία απλή εκδήλωση προθέσεων δε σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη ο σπουδαστής αυτός θα φύγει τελικά για Γερμανία.

Ε: Τα Γερμανικά έχουν τη φήμη της δύσκολης γλώσσας. Ισχύει;

Το καλό είναι ότι τα Γερμανικά δεν είναι τόσο δύσκολα όσο πιστεύεται. Μπορεί να έχουν τη φήμη της «γλώσσας-γλωσσοδέτη» λόγω των λέξεων με τα πολλά σύμφωνα στη σειρά, αλλά η γραμματική και η γενικότερη «λογική» της γλώσσας δεν απέχει πολύ από τα Ελληνικά.
E: Για ποιους λόγους επιλέγουν την Ευρωδιάσταση οι σπουδαστές;

A: Πρώτα απ’ όλα, για το υψηλό επίπεδο σπουδών και τον ταχύρυθμο χαρακτήρα των προγραμμάτων που παρέχουμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο σπουδαστής που θα επιλέξει την Ευρωδιάσταση καλύπτει την ύλη ολόκληρης της βασικής βαθμίδας (Grundstufe) σε 6-9 μήνες και είναι πανέτοιμος για το 1ο πτυχίο (Zertifikat B1). Έπειτα, είναι το γεγονός ότι έχουμε τμήματα όλες τις ώρες, και πρωί και απόγευμα, όχι μόνο βράδυ. Τα τμήματα συμβαδίζουν και υπάρχει δυνατότητα εναλλάξ παρακολούθησής τους. Άρα, μπορούν να παρακολουθήσουν και οι σπουδαστές που δεν έχουν σταθερό ωράριο στη δουλειά τους.

Ε: Τα δίδακτρα που κυμαίνονται;

A: Για ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα για την κάλυψη όλης της βασικής βαθμίδας (Grundstufe), εάν ο σπουδαστής εκμεταλλευθεί τις προσφορές που έχουμε αυτή την περίοδο, έχουμε ένα ΣΥΝΟΛΙΚΟ κόστος
Keywords
Τυχαία Θέματα