Όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν αποφάσιζε στην Κύπρο

Λόγια πολλά, λόγια παχιά. Συσκέψεις, εισηγήσεις και εκθέσεις. Πράξεις και έργα, λίγα έως καθόλου. Διαβάζοντας και τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011, όταν πλέον κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια άρχισαν να προειδοποιούν ότι δεν άντεχαν άλλο και θα έκαναν «μπουμ», και πάλι οι....
αρμόδιοι έμειναν στα λόγια, στις επιτροπές, στις οδηγίες, στα υπομνήματα και στις εισηγήσεις.
Το έγγραφο των πρακτικών της σύσκεψης στο ΥΠΑΜ (το οποίο συντάχθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου), με τη συμμετοχή
του υπουργού, Κώστα Παπακώστα, του αρχηγού του ΓΕΕΦ, Πέτρου Τσαλικίδη, του γενικού διευθυντή, Χρίστου Μαληκκίδη, και άλλων πέντε αρμόδιων αξιωματικών της Ε.Φ., είναι άκρως αποκαλυπτικό και συμπληρώνουν σε ένα σημαντικό μέρος το πάζλ του εγκλήματος που έχει συντελεσθεί.

Σε αυτή λοιπόν τη σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε μετά την παραμόρφωση ενός εκ των 98 εμπορευματοκιβωτίων με το επικίνδυνο φορτίο που φυλασσόταν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, επαναλήφθηκαν τα γνωστά. Ότι «η πυρίτιδα ήδη έδειξε τα δόντια της», ότι οι υπήρξαν πιθανόν εσωτερικές εκρήξεις στο ένα εμπορευματοκιβώτιο, ότι οι αναλύσεις στα τέσσερα είδη του εκρηκτικού -που αποφασίστηκε να γίνουν στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου- δεν έγιναν γιατί η ΕΒΟ-ΠΡΥΚΑΛ στην Ελλάδα δεν εξασφάλισε την αναγκαία άδεια εισαγωγής, ότι για να γίνει στέγαστρο θα βγει και αυτό το καλοκαίρι, ότι ήταν δύσκολο να βρεθεί γερανοφόρο όχημα για να μεταφέρει το προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο κλπ.

Όμως το πλέον σημαντικό από αυτά τα πρακτικά είναι τα όσα είχαν πει τόσο ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας, κ. Παπακώστας, όσο και ο γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ, Χρ. Μαληκκίδης, σε σχέση με την ανάγκη λήψης πολιτικής απόφασης. Πιο απλά, και οι δύο είχαν επισημάνει ή, για την ακρίβεια, είχαν ζητήσει να τεκμηριωθούν τα στοιχεία της επικινδυνότητας του φορτίου για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεπώς να ληφθεί η πολιτική απόφαση. Χρειαζόταν λοιπόν πολιτική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο!

Μάλιστα, ο κ. Παπακώστας επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας απουσίαζε στην Ουκρανία (6-7 Ιουλίου), ενώ πηγή του ΥΠΑΜ μάς ανέφερε προχθές ότι είχε πρόθεση να τον ενημερώσει μόλις επέστρεφε. Επειδή κρίνουμε ιδιαιτέρως σημαντικά τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης στο υπ. Άμυνας, όταν πλέον ήταν θέμα ωρών το μεγάλο μπουμ, τα δημοσιεύουμε αυτούσια.

Το πρακτικό της 5ης Ιουλίου

Παρόντες:

1. κ. Κώστας Παπακώστας, Υπουργός Άμυνας.

2. Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Τσαλικίδης, Αρχηγός ΓΕΕΦ.

3. κ. Χρίστος Μαληκκίδης, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας.

4. Ταξχος Θεοφάνους Θεοφάνης, ΥΠΑΜ/ΚΥΠΣΕΑ

5. Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος, ΙΙΙη ΤΑΞΥΠ.

6. κ. Πανίκος Στυλιανίδης, Τομέας Έργων Υπουργείου Άμυνας

7. Ανχης (ΠΒ) Γεωργίου Γεώργιος, Τμχης Αμυντικής Πολιτικής ΥΠΑΜ.

8. Λγός (ΠΖ) Γεννάρης Ανδρέας, Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής ΥΠΑΜ.
Keywords
Τυχαία Θέματα