«Όμηρος» των πολιτικών εξελίξεων η οικονομία

Όμηρος των πολιτικών εξελίξεων είναι πλέον για τα καλά η παραπαίουσα ελληνική οικονομία.

Κυριολεκτικά, δεν μπορούν να προγραμματιστούν ενέργειες και στόχοι, διάρκειας μεγαλύτερης της μιας εβδομάδας, πλέον.

Με τα κρατικά ταμεία να είναι σχεδόν άδεια και να αντέχουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στην....
καλύτερη των περιπτώσεων (κι εφόσον το Δημόσιο διακόψει όλες τις πληρωμές, πλην της καταβολής των μισθών και των συντάξεων), ο προγραμματισμός δεν μπορεί παρά να είναι «κοντόφθαλμος».

Στην οδό Νίκης το γνωρίζουν, καλύτερα από τον καθένα, αλλά στην παρούσα φάση δεν
μπορούν να κάνουν και πολλά. Αντιθέτως, φοβούνται μη πάθουν περισσότερα.

Κι αυτό γιατί αυτή η γενικότερη κατάσταση ημι-διάλυσης που αρχίζει σιγά – σιγά να παγιώνεται, μπορεί να ευνοήσει καταστάσεις του τύπου «δεν πληρώνω τις υποχρεώσεις μου, γιατί δεν υπάρχει κανείς να με ελέγξει».

Κι αυτό ακριβώς προσπαθούν τώρα να αποφύγουν στο οικονομικό επιτελείο. Αυτός είναι κι ένας λόγος των κινήσεων (και) εντυπωσιασμού, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες με τις δικαστικές παραπομπές γνωστών επιχειρηματικών ονομάτων για την απόδοση ΦΠΑ.

Βεβαίως, κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται και έσοδα, αλλά από την άλλη στέλνεται κι ένα μήνυμα προς τα «έξω» ότι το Κράτος είναι εδώ και ελέγχει.

Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται να υποκατασταθεί για πολύ καιρό ο ουσιαστικός εποπτικός ρόλος του δημοσίου, που αυτή τη στιγμή εκλείπει σιγά – σιγά. Κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, μπορεί και να εκλείψει παντελώς.

Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εφιάλτη όμως για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη καμπή και μια τέτοια ατμόσφαιρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «τελευταία βολή».


http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα