ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's - J.B. Morgan - Goldman Sachs διαμορφώνουν πλέων τις εξελίξεις της οικονομίας σε όλο το κόσμο.
Ώρα για παγκόσμια αντιμετώπιση της ύφεσης στην οικονομία...

Άρθρο του: Νίκου Κούτρικα
οικονομικού συντάκτη.

Είναι πλέων πρακτικά αληθές το γεγονός ότι οι αγορές κινούνται στο ρυθμό των εκθέσεων που δημοσιεύουν οι διεθνής οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες.
Δέν είναι τυχαίο ότι η οικονομική κρίση ακουμπά και την...
αγορά των ΗΠΑ πού θεωρείται η μητρόπολη του καπιταλισμού επιβεβαιώνοντας ότι αρκεί μια "δυσμενής" έκθεση για να έρθει η κρίση και στην αμερικανική αγορά.
Πόσο μάλλον στις μικρότερες οικονομίες όλου του κόσμου!
Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι τόσα χρόνια αρκούσε μια αρνητική έκθεση αξιολόγησης και το κακό είχε κτυπήσει την πόρτα της χώρας που "δεν τα πήγαινε και τόσο καλά".
Αυτό ζούμε λοιπών τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο αφού οι αρνητικές εκθέσεις σε όσες χώρες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος δίνουν και παίρνουν... Αυτή είναι ή απάντηση για την ύφεση στις αγορές...
Συγκεκριμένα όσο ο οίκος Moody's αλλά και όσο οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου J.B.Morgan - Goldman Sachs βαθμολογούν αρνητικά τα "ελλείμματα των κρατών όλου του κόσμου" τόσο θα υπάρχει ύφεση και αστάθεια στις αγορές!
Ίσως είναι ή πιο κατάλληλη στιγμή τώρα, χωρίς να αμφισβητηθεί ή εγκυρότητα των οίκων αξιολόγησης, να δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυρήνας αντιμετώπισης της παγκόσμιας ύφεσης με συνεργασία και των οίκων αξιολόγησης με την μορφή ενός "παγκοσμιοποιημένου κέντρου παρέμβασης" έτσι ώστε να ξαναβρούν οι οικονομίες στην ισορροπία τους και να μην παρατηρούμε φαινόμενα κατάρρευσης όπως τα σημερινά. Εάν αυτός ο "πυρήνας" ονομαστεί "οίκος αξιολόγησης αντιμετώπισης χρέους" θα μπορούσε η κρίση χρέους να αντιμετωπιστεί συνολικά κάτω από τις οδηγίες του συγκεκριμένου "οίκου" και έτσι θα έπαιρναν μέτρα παγκόσμιου χαρακτήρα τα κράτη όπου δεν θα έφερναν σε απόγνωση τους πολίτες... και τις αγορές...μία λοιπών εταιρεία διαχείρισης του παγκόσμιου χρέους για το καλό όλων.
Στην Ελλάδα είναι αληθές ότι και ή χώρα μας ακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις όσο και αν προβάλλετε από την κυβέρνηση ότι "όλα πήγαν καλά" ή ρευστότητα των αγορών μπορεί να ανατρέψει κάθε είδους συμφωνίες στήριξης της Ελλάδος! Ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει ό κίνδυνος να "ψάχνονται για τα συμφωνηθέντα"! Αυτό αποδεικνύεται και από την πολύ σωστή επιφυλακτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις...αλλά και των υπολοίπων κομμάτων...
Τέλος αναλύοντας το δημόσιο χρέος μας βλέπουμε ότι για 67 δις ευρώ πληρώνουμε άλλα 300 δις ευρώ τόκους και χρεολύσια φθάνοντας έτσι τα 360 δις ευρώ συνολικού χρέους!!!
Όταν ή Ελλάδα το 1973 είχε μηδενικό χρέος το 1990 είχε 27 δις ευρώ χρέος και παει λέγοντας...
Όσο για τους αξιολογητές μας έχουμε πληρώσει τα τελευταία 15 χρόνια 200 εκατ.ευρώ ως αμ
Keywords
Τυχαία Θέματα