Οργια με αποθήκες του ΟΣΕ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ


Επτά «αμαρτωλά» ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρικής του ΟΣΕ, και ιδιωτικών εταιρειών για την εκμετάλλευση βιομηχανικών χώρων στο Θριάσιο Πεδίο, παντοδύναμοι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές που κινούν τα νήματα, όργιο κακοδιαχείρισης και οργανωτικό χάος συνθέτουν ένα παζλ κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και....
κερδοσκοπίας σε βάρος της περιουσίας του ΟΣΕ.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης «που έχει λάβει μορφή σκανδάλου», όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη του οργανισμού, βρίσκεται μέρος της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ και συγκεκριμένα τα κτίρια Κ1 και Κ2, συνολικού εμβαδού 50.000 τ.μ., στο Θριάσιο.

Οι εγκαταστάσεις, που ολοκληρώθηκαν το 2004, κόστισαν πάνω από 40 εκατ. ευρώ και νοικιάστηκαν στον Οργανισμό «Αθήνα 2004» που αποχώρησε μετά τους Αγώνες.

Από το 2007 μέχρι σήμερα η χρήση τους έχει παραχωρηθεί «με παντελώς ανορθόδοξο τρόπο», όπως ισχυρίζονται κύκλοι της διοίκησης του οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες διακίνησης και αποθήκευσης προϊόντων οι οποίες δεν έχουν καταβάλει ούτε... ένα ευρώ στον ΟΣΕ, που είναι ιδιοκτήτης των χώρων!

Πρακτική που βεβαίως «έβαλε μέσα» πολλά εκατομμύρια ευρώ τον ήδη υπερχρεωμένο οργανισμό. Οπως τονίζει σε έγγραφό του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε., αρμόδιας για τα περιουσιακά του ΟΣΕ Γ. Νέλλας, «η οικονομική ζημιά είναι σημαντική και υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ετησίως». Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται ζημιές στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αμμοβολείων-βαφείων, φθορές στο κτίριο Κ2, αλλά και λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που πρόσφατα πλήρωσε ο ΟΣΕ χωρίς να γνωρίζει ποιος έκανε αυτές τις υπερβολικές καταναλώσεις.

Τριπλός έλεγχος

Ο ογκωδέστατος φάκελος αυτής της «αμαρτωλής» ιστορίας έχει μεταβιβαστεί από τις 26 Μαΐου 2010 στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ ταυτόχρονα διενεργεί έλεγχο τόσο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής όσο και η Οικονομική Επιθεώρηση.

Οπως προκύπτει από πολυσέλιδη εμπιστευτική αναφορά του νομικού συμβούλου του ΟΣΕ, η οποία εμπεριέχεται στο φάκελο, λίγο πριν από τη απόσχιση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΟΣΕ, τον Οκτώβριο του 2006, τέσσερις γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ «αποφάσισαν» ότι «τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Θριάσιου Πεδίου θα τις διαχειρίζεται προσωρινά η γενική Διεύθυνση για τα Εμπορεύματα, για την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών μεταφορών».


Η εμπιστευτική αναφορά νομικού συμβούλου του ΟΣΕ που χαρακτηρίζει «αμαρτωλά» τα συμφωνητικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ιδιώτες για τα ακίνητα στο Θριάσιο.
Δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο ότι για την έκδοση της απόφασης αυτής προηγήθηκε εξουσιοδότηση ή εντολή του δ.σ. του ΟΣΕ ή του διευθύνοντος συμβούλου. Το έγγραφο-«απόφαση», που δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, κοινοποιήθηκε στον τότε πρόεδρο και στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, που δεν προέβαλαν οποιαδήποτε εναντίωση ή αντίρρηση, όπως σημειώνεται στο νομικό έγγραφο. «Συνάγεται ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα