ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ
Θεολόγου - Καθηγητού
Απογοητεύτηκαν οικτρά όσοι πίστευαν πως η ανθρωπότητα βαδίζει μια οριζόντια πορεία προόδου. Τα τελευταία δραματικά γεγονότα της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως φανέρωσαν την ανείπωτη φρίκη, η οποία καλυπτόταν ως τώρα κάτω από επίπλαστη λαμπρή καλύπτρα. Αναδύθηκε στο προσκήνιο το αληθινό φρικτό πρόσωπο της ανθρωπότητας, αυτό που σμίλεψε η αμαρτία χιλιάδες χρόνια τώρα, ως τεκμήριο ότι ο «άρχων του κόσμου τούτου» (Ιωάν.16,11) έχει ακόμη μεγάλη δύναμη και.....
εξουσία στην δύσμοιρο πλανήτη μας, την οποία αντλεί από την εμμονή μας να
τον αναγνωρίζει «ως θεό» η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της υφηλίου.
Το «ξαφνικό» ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσεως εδώ και τρία χρόνια βρήκε την ανθρωπότητα εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική κατάρρευση. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο επιχειρηματικοί κολοσσοί «πτώχευσαν». Παγκόσμιες τράπεζες με αμύθητα περιουσιακά στοιχεία ανακάλυψαν ότι «δεν έχουν πια τίποτε» και κατέρρευσαν. Πλούσια και ισχυρά κράτη υποχρεώθηκαν να υπερδανειστούν για να επιβιώσουν. Αδύναμα κράτη παραπαίουν στο μεταίχμιο της πτώχευσης. Κάποιες κυβερνήσεις κήρυξαν στάση πληρωμών και ομολόγησαν τη χρεοκοπία των κρατών τους. Οι ειδικοί ομιλούν για παγκόσμια ύφεση στην οικονομία, η οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πόσο θα διαρκέσει. Η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν πρωτοφανή λιτότητα για τους πολίτες, βυθίζοντας τα νοικοκυριά σε φτώχια και ανέχεια. Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά την εργασία τους και πέφτουν σε διαρκή ανεργία. Οι κρατικές αρωγές πρόνοιας είτε περιορίζονται είτε καταργούνται, ώστε να πλανάται πάνω από τους ενδεείς και οικονομικά αδύναμους το φάσμα της εξαθλίωσης και αυτού ακόμη του θανάτου.
Ο πλούτος του κόσμου «εξαφανίστηκε» εν ριπή οφθαλμού! Ο ιδρώτας και ο κόπος δισεκατομμυρίων ανθρώπων «έγινε καπνός». Φυσικά δεν εξατμίστηκε, αλλά άλλαξε χέρια. Μπήκε στα σκοτεινά θυλάκια των επιτηδείων, οι οποίοι δημιούργησαν αυτή την κρίση με σκοπό να αρπάξουν τους θησαυρούς των λαών. Όσον αφορά τις συνέπειες αυτών που ευθύνονται για την κρίση, ούτε λέξη δεν έβγαλε κανένας ηγέτης. Αντίθετα έσπευσαν να τους «βοηθήσουν» από τα κρατικά ταμεία για να μη πτωχεύσουν οι επιχειρήσεις τους! Αφού καταβρόχθισαν τον πλούτο των ιδιωτών έβαλαν στο χέρι και τα κρατικά αποθέματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα στις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις.
Μέσα από αυτή τη λαίλαπα πρόβαλλαν κάποιοι «σωτήρες» της ανθρωπότητας. Με τις «συνταγές» τους προτείνουν λύσεις για το παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι «σωτήρες»; Δυστυχώς είναι εκείνοι που δημιούργησαν το χάος! Οι θεωρητικοί και πρακτικοί του νεοφιλελευθερισμού! Αυτοί που θεμελίωσαν τη σύγχρονη μορφή του καπιταλιστικού συστήματος στα πλαίσια της παγκοσμιοποιήσεως, της εφιαλτικής δηλαδή «Νέας Τάξεως Πραγμάτων»!
Η οικονομική θεωρία του νεοφιλελευθερισμού στηρίζεται στα διδάγματα του δυτικοευρωπαϊκού «διαφωτισμού», σύμφωνα
Keywords
Τυχαία Θέματα