Π. Παυλόπουλος: Τη λύση στα σημερινά αδιέξοδα πρέπει να δώσει ο Ελληνικός λαός

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
και οι «εχθροί» της Κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου

Ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια, ολοένα και εντεινόμενη, προσπάθεια να εμφανισθεί ότι η Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου «βάλλεται», μάλιστα δε «συστηματικά», από «εχθρούς» και «πολέμιους» κατά την επιτέλεση της αποστολής που έχει αναλάβει. Αναζήτησα και εγώ, όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, τους «δράστες» μιας τέτοιας «υπονομευτικής» επιχείρησης. Πλην όμως οφείλω
να ....
ομολογήσω ότι το εγχείρημά μου απέβη επί ματαίω. Και εξηγούμαι:
Ο πυρήνας του συστήματος των ΜΜΕ, τόσο του γραπτού όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου, που είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «κοινή γνώμη» -και το απέδειξε εμπράκτως όταν το σύστημα αυτό, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία του, συνέβαλε καθοριστικώς στην πτώση της Κυβέρνησης Καραμανλή με το να τρώσει τον ηθικό της θώρακα φορτώνοντάς της είτε ανύπαρκτα, όπως αποδεικνύεται τώρα, σκάνδαλα είτε υπαρκτά πλην όμως «καταπράσινα» σκάνδαλα- όχι μόνο δεν «πολεμά» την Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου αλλά την στηρίζει παντοιοτρόπως. Αψευδής μάρτυρας είναι και το γεγονός ότι πολύ δύσκολα παρέχει forum ελεύθερης έκφρασης σε όποια πολιτική φωνή «τολμά» να την κριτικάρει αυστηρά. Ιδίως δε εκείνοι οι οικονομικοί κύκλοι, οι οποίοι έχουν διαχρονικώς την τάση να εμπλέκονται, δι’ ίδιον προφανώς λογαριασμόν, ενεργώς στα πολιτικά δρώμενα –και πάλι η «περιπέτεια» της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή τους φωτογραφίζει- αποδεικνύονται, κάθε μέρα και περισσότερο, πραγματικοί «στυλοβάτες» του κ. Λ. Παπαδήμου προσωπικώς αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της Κυβέρνησής του.
Υπό τα δεδομένα αυτά διερωτάται κάθε καλόπιστος σε ποιο χώρο βρίσκονται, τέλος πάντων, οι θρυλούμενοι «εχθροί» και «πολέμιοι» της Κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου; Εκτός αν οι διακινούντες μια τέτοια «πολεμική» θεωρία εκλαμβάνουν ως ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς της κατά της Κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου «εκστρατείας» όσους προσπαθούν να καταδείξουν την ουσία της φύσης και της αποστολής της καθώς και τη συνακόλουθη ανάγκη διεξαγωγής εκλογών, προκειμένου να λήξει, όσο γίνεται πιο σύντομα, μια εκκρεμότητα η οποία κινδυνεύει να μετατρέψει την τραγική οικονομική κρίση που βιώνουμε και σε κρίση Δημοκρατίας, με τις εντεύθεν ακόμη πιο τραγικές συνέπειες.
Αν όμως είναι έτσι τότε η μόνη απάντηση που αρμόζει στους εξυφαίνοντες τα κατά της Κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου «πολεμικά» σενάρια είναι ότι μάλλον παραπέμπουν, με τη νοοτροπία τους, στο μύθο της Κασσάνδρας και της κατάληξης των μαντικών της ικανοτήτων.
I. Αξίζει λοιπόν, νομίζω, να σταθούμε στα βασικά σημεία του μύθου αυτού, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι κάθε μύθος- όχι βέβαια το κάθε παραμύθι- μπορεί, υπό προϋποθέσεις ιστορικής αλήθειας, να μας διδάξει πολλά.
Α. Κατά τον Όμηρο[1] η Κασσάνδρα ήταν μια από τις ωραιότερες κόρες του Πριάμου και της Εκάβης, προικισμένη με ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες. Για την ιδιομορφία των ικανοτήτων της αυτών δεν υπάρχει άλλη ομηρική μαρτυρία. Κατά συνέπεια, τα όσα επ’ αυτής γνωρίζουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα