Πάλι καλά που δεν θα δώσουν τα βιβλία τα Χριστούγεννα

"H φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά στα βιβλία των μαθητών είναι η χειρότερη από το 1946, που δεν υπήρχαν βιβλία στα σχολεία".
Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, Μάκης Λυκόπουλος. Μάλιστα, τόνισε ότι το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ.
Τις καθυστερήσεις δηλαδή δεν θα τις πληρώσουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι....
γονείς τους και όλοι οι έλληνες φορολογούμενοι και μάλιστα… ακριβά. Γιατί καλά να νιώθεις ότι
δίνεις κάτι παραπάνω για την Παιδεία της χώρας αλλά να πληρώνεις ακριβότερα το προϊόν χαμηλότερης ποιότητας; Πάει πολύ…

Ψάχνουν "ευθύνες" στα άχυρα

Για τις καθυστερήσεις σχετικά με τη διανομή των σχολικών βιβλίων, σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό σκέλος που τον αφορά, ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν «αρνητική η έκπληξή του» για το θέμα και ότι έχει ήδη λάβει σχετική αναφορά από την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη και ότι το θέμα ερευνάται.

Ωστόσο, ποιος μπορεί να πει ότι το γεγονός πως το θέμα… ερευνάται – όπως δεκάδες θέματα καταμερισμού ευθυνών στην Ελλάδα – είναι παρήγορο ή αποτελεσματικό; Γιατί η πραγματικότητα ότι τα παιδιά δεν θα έχουν βιβλία όταν θα έπρεπε να τα έχουν στις σχολικές τσάντες τους, τα καθιστά θύματα της πολιτικής συγκυρίας και αδιαφορίας, για να μην πούμε τεμπελιάς και πάντως ολιγωρίας από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Και φυσικά, όπως έχουμε ξανατονίσει από αυτό το βήμα, ποιος μπορεί να αγνοήσει τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί με τους μαθητές «πολλών ταχυτήτων» ανά την επικράτεια; Μαθητές «με» και μαθητές «χωρίς» βιβλία. Ή θα πρέπει άραγε να θεωρούνται ευνοημένοι οι μαθητές που θα έχουν CD αντί για βιβλία στα χέρια τους γιατί πρέπει να νιώθουν πιο κοντά στις… νέες τεχνολογίες; Έχει αναρωτηθεί κανείς από τους κατέχοντες καρέκλες στο υπουργείο Παιδείας ότι δεν έχουν όλες οι ελληνικές οικογένειες ηλεκτρονικό υπολογιστή και ότι ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα οι γονείς να αγοράσουν τώρα - εν μέσω κρίσης - έναν υπολογιστή για τα παιδιά τους; Γιατί, για όσους το ξεχνούν, το CD δεν "διαβάζεται" και δεν "ξεφυλλίζεται" χωρίς υπολογιστή. Χωρίς υπολογιστή είναι απλώς... πιατάκι για το φλυτζάνι του καφέ.

Ως το Νοέμβριο τα βιβλία στα σχολεία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων Μάκης Λυκόπουλος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα υπολογίζεται πως θα έχουν σταλεί στα σχολεία τα βιβλία σε ποσοστό 20%, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου το 60%. Η κατάσταση αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί πλήρως έως το Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων στον Οργανισμό και μελών της ΟΛΜΕ επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, ότι στα π
Keywords
Τυχαία Θέματα