"ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρέπει να λέγονται κόμματα εξουσίας"

Μαρίνα Κουτσούμπα

Με τα δημοσκοπικά δείγματα να αποτυπώνουν την κατακόρυφη πτώση στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην υψηλή δημοτικότητα και αποδοχή που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Στο άρθρο, που φέρει τίτλο "Οι Έλληνες θα προτιμούσαν ένα κόμμα Παπαδήμου" σύμφωνα με την.....
deutsche-welle, επισημαίνεται ότι ΠΑΣΟΚ
και Νέα Δημοκρατία, βάσει αυτών των δεδομένων, δεν θα έπρεπε να ονομάζονται κόμματα εξουσίας.
Το 47% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα υπό την ηγεσία του Λουκά Παπαδήμου, μολονότι ο τελευταίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σημειώνει το δημοσίευμα που έχει υπότιτλο "Η αθλιότητα των κατεστημένων κομμάτων της Αθήνας".
Αναφέρεται επίσης η συντριπτική διαφορά δημοτικότητας μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου και του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σημειώνεται ότι η μάχη για τη διαδοχή του τελευταίου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει το κυβερνητικό έργο.
Ενώ το μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου είναι αβέβαιο στο ΠΑΣΟΚ, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η εποχή των Παπανδρέου οδηγείται μετά από τρεις γενιές πολιτικών στο τέλος της.
Οι δωροδοκίες, τα υποβρύχια και ο Άκης
Ωστόσο το μπαράζ των γερμανικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα δεν σταμάτησαν στον Λουκά Παπαδήμο, καθώς εκτενής αναφορά γίνεται και στον Άκη Τσοχατζόπουλο, με αφορμή το πρόστιμο στην Ferrostaal.
Με δύο στελέχη της Ferrostaal να δικάζονται για δωροδοκία, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung "φωτογραφίζει" τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη δωροδοκίας από τη γερμανική εταιρεία για την αγορά υποβρυχίων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Στο δημοσίευμα, που φέρει τίτλο "ο υπουργός που λαδώθηκε" επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώην υπουργός έλαβε "πολλά χρήματα ως δωροδοκία" και πως εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην Αθήνα μέσω Ελβετίας, Κύπρου, ΗΠΑ ή άλλων διαδρομών και χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, ο Γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Όττ υποστηρίζει ότι σε ένα από τα ακίνητα κατοικεί ο πρώην υπουργός Άμυνας.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν αναφέρεται ρητώς στην απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου, που καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για "μίζες" συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία στην περίοδο 2000-2007.
"Είναι πολύ σπάνια μία τόσο σαφής απόφαση, στην οποία ουσιαστικά κατονομάζεται ως αποδέκτης δωροδοκίας κορυφαίος ξένος πολιτικός, και μάλιστα από κράτος-μέλος της Ε.Ε.", σημειώνει.
Για την εισαγγελία του Μονάχου, συνεχίζει, δεν μπορούν να υπάρξουν νομικές συνέπειες για τον πρώην υπουργό, αφενός γιατί καλύπτεται από την ασυλία για το επίμαχο χρονικό διάστημα και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα η παραγραφή αδικημάτων που συνδέονται με δωροδοκία γίνεται πιο γρήγορα για τους πολιτικούς απ΄ ότι για τους απλούς πολίτες.
"Σε μερικές χώρες είναι σχεδόν αδύνατο ν
Keywords
Τυχαία Θέματα