Περίπου 4,5 με 5 εκατ οι εγγεγραμμένοι στις λευκές λίστες του Τειρεσία….οι καλοπληρωτές…. – Ο χρόνος εξόδου από τις μαύρες λίστες….

Τειρεσίας ήταν στην αρχαιότητα Μάντης αλλά στην σύγχρονη πραγματικότητα είναι συνυφασμένος με τους κακοπληρωτές των τραπεζών αλλά και με τις μαύρες λίστες που διατηρούνται….
Προφανώς οι μαύρες λίστες χρησιμοποιούνται μεταφορικά καθώς εντάσσονται σε αυτές μόνο όσοι έχουν αθετήσει τις πληρωμές τους προς το τραπεζικό σύστημα.

Στις λίστες αυτές οι οποίες ιεραρχούνται και κατηγοριοποιούνται με βάση το είδος της αθέτησης πληρωμών π.χ. επιταγές, καταναλωτικά, στεγαστικά και....
άλλα έχουν ενταχθεί συνολικά
1,5 εκατ έλληνες. Ωστόσο στην κατηγοριοποίηση αυτή εντάσσονται και «περιφερειακά αδικήματα». Ο σκληρός πυρήνας αυτών που για πλείστους λόγους υπήρξε καταγγελία στην σύμβαση τους ή είχαν πρόβλημα με επιταγές κ.α. φθάνουν τα 1,1 εκατ.
Πέραν της μαύρης λίστας υπάρχει και μια άλλη λίστα η λευκή στην οποία είναι ενταγμένα 4,5 με εκατ Έλληνες.
Στην λίστα αυτή βρίσκονται όλοι εσείς που με συνέπεια πληρώνεται τις υποχρεώσεις σας προς το τραπεζικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 4,5 με 5 εκατ Έλληνες με συνέπεια πληρώνουν τις δόσεις τους σε δάνεια και κάρτες και καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία είναι συνεπής.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιρώντας την ομάδα των καταναλωτών που συνειδητά δεν πληρώνει και εξαπατά την κοινωνία και το σύστημα, υπάρχει και μερίδα καταναλωτών που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Μια εταιρία π.χ. αν ένας προμηθευτής της χρεοκοπήσει και τις αφήσει ακάλυπτες επιταγές θα έχει πρόβλημα.
Ένας δανειολήπτης που μείνει άνεργος θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του κ.ο.κ.
Με βάση ενδείξεις περίπου 150 χιλ εισήλθαν πρόσφατα στις μαύρες λίστες του Τειρεσία και οι περισσότεροι εξ αυτών αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.
Οι καθυστερήσεις στα δάνεια είναι υψηλές απόρροια της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Στα στεγαστικά υπάρχει τράπεζα με καθυστέρηση 22% με μέσο όρο στον Τειρεσία 9%.΄
Στα καταναλωτικά υπάρχει τράπεζα με ποσοστό καθυστερήσεων στο χαρτοφυλάκιο της 40% που υποχώρησε στο 30% με μέσο όρο στον Τειρεσία 7%.
Στις κάρτες το μέγιστο των καθυστερήσεων που έχει παρατηρηθεί είναι 34% με τον μέσο όρο στον Τειρεσία να διαμορφώνεται στο 7%.

Χρόνοι παραμονής και εξόδου από τις λίστες του Τειρεσία

Κατηγορίες ΔεδομένωνΧρόνος τήρησης Επιταγές2 χρόνια Συναλλαγματικές Καταγγελίες συμβάσεων καρτών, δανείων καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και χορηγήσεων μέσω παροχής δικαιώματος υπερανάληψης (overdraft) από τρεχούμενο λογαριασμό2 χρόνια Διαταγές Πληρωμής3 χρόνια Προγράμματα Πλειστηριασμών  κινητών και ακινήτων4 χρόνια Κατασχέσεις-Επιταγές του Ν.Δ. 19234 χρόνια Διοικητικές Κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών4 χρόνια Αιτήσεις ΠτωχεύσεωνΔιαγράφονται, είτε με την καταχώρηση της τελικής πληροφορίας για κήρυξη της πτώχευσης, είτε, εφόσον ματαιωθεί η σχετική μ' αυτές συζήτηση, μετά 12μηνο από την ημερομηνία της (ματαιωθείσας) συζήτησης, σε
Keywords
Τυχαία Θέματα