Πιέζει το Βερολίνο για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες

Με την κρίση χρέους να εξαπλώνεται ώρα με την ώρα και την Ευρώπη διχασμένη αναφορικά με τις μεθόδους αντιμετώπισής της, η Γερμανία πιέζει προς την κατεύθυνση της δικιάς της «συνταγής».

Με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παίρνει τη ... σκυτάλη από την Καγκελάριο Μέρκελ και να δηλώνει πως «η Ευρώπη μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες της μέσα σε 24 μήνες, ώστε να ανοίξει ο...
δρόμος για μια στενότερη δημοσιονομική
ολοκλήρωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Ο κύριος Σόιμπλε ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος ως προς τις στοχεύσεις του Βερολίνου, καθώς τόνισε πως στόχος αυτών των αλλαγών είναι η δημιουργία των αναγκαίων δομών για μια νέα μορφή διακυβέρνησης της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «όσο έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, θα έχουμε προβλήματα», συμπληρώνοντας πως το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδείχθηκε ανεπαρκές.

Παράλληλα ο χερ Σόιμπλε εξέφρασε φόβους πως ενδέχεται να χαλαρώσουν οι προσπάθειες να εφαρμοστούν πλήρως οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, εάν δεν γίνουν πιο αυστηροί οι δημοσιονομικοί κανόνες, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του στο να μετεξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε «δανειστή της ύστατης στιγμής», όπως πιέζουν οι Γάλλοι αλλά και οι περισσότερες χώρες της ευρωπεριφέρειας, μαζί με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων. Εκτίμησε μάλιστα πως οποιαδήποτε πιο «επιθετική παρέμβαση» της ΕΚΤ για να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους θα ήταν ατελέσφορη, «θα έδινε στην ευρωζώνη μερικούς μήνες ανάπαυλας, αλλά τελικά οι αγορές θα έπαυαν πλέον να θεωρούν το ευρώ σταθερό νόμισμα»!

Παρόμοια άποψη εξάλλου εξέφρασε και ο επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF Γιόζεφ Άκερμαν, που δήλωσε πως «τα κράτη της Ευρωζώνης δεν πρέπει να στηρίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματά τους» …

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα