Ποινές-φωτιά για τo λαθρεμπόριο καυσίμων

Προβλέπεται φυλάκιση έως και 10 έτη, πρόστιμα έως και 1,5 εκ. ευρώ και κατάσχεση των μέσων διακίνησης.
Υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών
Ενα εξαιρετικά αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο με ποινές «φωτιά» για περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων θεσμοθετείται από το υπουργείο Οικονομικών.Προβλέπει μέχρι και 10ετή φυλάκιση για τους λαθρεμπόρους, πρόστιμα έως και 1,5 εκατ.
ευρώ και κατάσχεση μέσων διακίνησηςΣτο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εισάγεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών από το οποίο τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.Μεταξύ των άλλων γίνεται υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού (GPS) σε όλα τα μέσα μεταφοράς (βυτιοφόρα, σλέπια κ.ά.) καυσίμων, επεκτείνεται το σύστημα εισροών - εκροών, καταργούνται τα «λευκά βυτιοφόρα» και εισάγεται το μέτρο της ιχνηθέτησης καυσίμων.
Δεν θα επιτρέπονται τυχερά παιχνίδια από τα ίντερνετ καφέ

Πιο αναλυτικά στο πεδίο των ποινών προβλέπονται:

Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών.

Σε περίπτωση υποτροπής και εφόσον η αξία των καυσίμων που διακινούνται παράνομα υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ το πρόστιμο ανεβαίνει έως και τις 300.000 ευρώ, ενώ η κάθειρξη μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια.

Πρόστιμα από 5.000 έως και 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε παράβαση που αφορά στη μη τήρηση του συστήματος ελέγχου εισροών ? εκροών καυσίμων.

Το όχημα κατάσχεται και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας για διάστημα έξι μηνών αν δεν είναι εξοπλισμένο με GPS ή δεν φέρει το ειδικό σήμα της εταιρείας εμπορίας.

Οσον αφορά τα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του λαθρεμπορίου, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Το σύστημα εισροών - εκροών επεκτείνεται σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

Ετσι θα υπάρχει δυνατότητα online καταγραφής των ποσοτήτων καυσίμων που προμηθεύεται ένα πρατήριο από τη στιγμή που ανοίγει η βάνα και θα ενημερώνεται ο κεντρικός υπολογιστής του ΣΔΟΕ.

Γίνεται υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς και εφοδιασμού καυσίμων για να καταγράφονται οι κινήσεις τους.

Ιχνηθέτηση καυσίμων με υψηλής τεχνολογίας ραδιοϊσότοπα. Ουσιαστικά πρόκειται για «μαρκάρισμα» των καυσίμων με ειδικό στοιχείο το οποίο δεν μπορούν να αφαιρέσουν οι λαθρέμποροι.Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «το σύστημα προηγμένης ιχνηθέτησης θα εφαρμόζεται πριν από τον εκτελωνισμό των καυσίμων».
Την απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές εμπορευμάτων προβλέπει το νομοσχέδιο

Καταργούνται τα «λευκά» βυτιοφόρα. Πλέον όλα θα φέρουν το σήμα της εταιρείας πετρελαιοειδών με την οποία συνεργάζονται.

Θεσπίζεται από κοινού ευθύνη των ιδιοκτητών ανεξάρτητων πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας ή των διυλιστηρίων με τα οποία συνεργάζονται.
Τα π
Keywords
Τυχαία Θέματα